vrijdag, 30 september 2022
spot_img
HomeNatuurIn de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate

Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’

Aflevering 22, 25 november 1992

De grote orde van rallen en bleshoenders, waaronder de meerkoet ook valt, telt zo’n 150 soorten. Hun verspreidingsgebied omvat bijna de gehele wereld, de antarctische en arctische streken uitgezonderd. Ten opzichte van andere vogels is hun lichaam smaller, dit houdt waarschijnlijk verband met het feit dat ze vaak door hoge en dichte vegetatie moeten lopen. In het najaar wisselen ze nauwelijks van kleed. Bij deze vogels spreken we dan ook van zomer- of winterkleed. 

De meerkoeten hebben geen zwemvliezen, maar lobben aan de tenen. De lengte is ongeveer 39 centimeter. Ze hebben een grijs-zwart verenkleed, met een mooie witte bles en snavel. Opvallend zijn hun groene poten. De meerkoet loopt bij het opvliegen soms een heel eind over het water, eenmaal in de lucht verschilt het vliegbeeld duidelijk van een eend, doordat de lange poten naar achter gestrekt worden. Deze vogel treffen wij aan in en bij het Twentekanaal en net als de aalscholver ook op het Grasbroek, waar ze ook tot broeden komen. Meerkoeten broeden vanaf april tot augustus. Het nest is een groot bouwwerk van riet en biezen, vaak voorzien van een hellend pad naar het water. De meerkoet legt drie tot acht eieren, die grijs-wit tot zandkleurig van kleur zijn, voorzien van zwart-bruine vlekjes. Ze hebben geen glans. Zowel het mannetje als het vrouwtje bebroeden de eieren en beginnen hier niet eerder mee voordat het legsel bijna of geheel compleet is. Na ongeveer 23 à 25 dagen komen de eieren uit. De donsjongen zijn zwart, met opvallende rode gezichtjes. Grotere jongen zijn zwart-bruin en de voorzijde van de hals is wit. 

Het voedsel van de meerkoet bestaat uit slakken, insecten, schelpdiertjes, visjes en verder waterplanten, gras, zaden en bessen. Om onder water te komen, duiken meerkoeten met een sprongetje. Net als bij de eenden verlaten de jongen direct na het uitkomen van het laatste ei het nest, maar keren hier regelmatig weer op terug. Zodra de winter in aantocht is, trekt een gedeelte weg, maar een groot gedeelte van onze broedvogels overwintert in eigen land en België, vaak in hele grote groepen. 

Helaas is het in verband met de coronamaatregelen nog steeds niet mogelijk om lezingen te houden, hopelijk wordt dit gauw beter, daar ik inmiddels een heleboel aanvragen binnen heb gekregen. 

Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www.hofweekblad.nl onder de button natuur.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws