donderdag, 4 maart 2021
Home Natuur In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate

Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’, Aflevering 8, 14 november 1990

Deze keer gaat het over de eekhoorn. De eekhoorn komt vaak voor in parken en grote tuinen. Hoe schuw dit beestje ook is, als je door de Twickelse bossen wandelt, kom je er vast wel een tegen. Maar weinig dieren zijn zo voortreffelijk aangepast aan het leven in de bomen als de eekhoorn. Aan zijn voorpoten heeft hij erg beweeglijke handjes met lange vingers, waarmee hij heel handig takken en twijgen kan grijpen. Zijn achterpoten zijn lang en krachtig en veren mee als hij op een tak of op de grond terecht komt.

Kort van geheugen

De eekhoorn kan goed op zijn achterpoten zitten, terwijl hij met zijn voorpoten noten of vruchten oppeuzelt (zie foto). Het voedsel van de eekhoorn is zeer gevarieerd. Vooral in de herfst vindt de eekhoorn in het bos overvloedig voedsel (vooral veel zaden en noten). Maar ook staan er enkele soorten paddenstoelen op zijn menu. Net als voor de meeste bosbewoners is ook voor de eekhoorn de winter een moeilijke tijd. In de herfst stopt hij net als de bosmuis en de vlaamse gaai allerlei noten, eikels en zaden in de grond, boomholten of in ongebruikte nesten. Deze voedselmagazijnen zijn voor de voedselarme tijd een voortreffelijke oplossing. Maar! De eekhoorn blijkt erg kort van geheugen. Op deze manier worden heel wat bomen in een bos door de eekhoorn gezaaid. In de vork van een paar takken bouwt hij zijn nest. Soms heeft dit nest een doorsnee van een halve meter. Ontbladerde twijgen en takken vormen de ruwbouw. De binnenbekleding bestaat uit mos, grassen en schors.

Typisch voorbeeld van ‘hangjongeren’

De eekhoorn bouwt meestal een paar nesten meer als speelnest of reservenest. Maar in het hoofdnest worden in april een viertal jongen geboren. Vanaf de kop tot aan met de staart zijn ze net 8 centimeter lang. Ze worden doof en blind geboren. Ook de scherpe beiteltanden die hun ouders hebben, ontbreken. Als de jonge eekhoorns acht weken zijn, gaan ze de omgeving verkennen. Toch blijven ze nog enkele maanden in de buurt van hun ouders en het nest rondhangen, voordat ze een eigen gebied in bezit nemen (typisch voorbeeld van ‘hangjongeren’ dacht ik zo!). Als deze jonge eekhoorns een jaar oud zijn, kunnen ze zelf een gezin onderhouden. De dikke staart van de eekhoorn dient vaak als roer als hij van de ene boom in de andere springt. En bij het klimmen of zitten houdt hij zich met zijn staart in evenwicht. De eekhoorn heeft zeer veel vijanden, zoals de wezels, boommarters, eksters, sperwers en haviken. De laatste paar jaar leeft er nog een andere soort eekhoorn, namelijk de gestreepte. Deze soort is in de dierenhandel te koop, maar ze ontsnappen vaak uit gevangenschap. In het bos verjaagt hij de inheemse soort, maar als ze geluk hebben kan de inheemse eekhoorn wel 10 jaar worden. 

Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www.hofweekblad.nl onder de button natuur.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws