zondag, 5 februari 2023
spot_img
HomeNatuurIn de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate

Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’Aflevering 10, 13 mei 1993

Roodborstje tikt tegen ‘t raam, tik, tik, tik. Laat mij er in, laat mij…enzovoort. Zo ongeveer gaat een bekend kinderversje. Alhoewel het goed klinkt, is het vogeltje waar dit versje over gaat helemaal niet zo braaf. Nee, wat dat betreft zijn roodborstjes grote vechtersbazen, ‘Rambo’s’ in het klein. Dit gedrag ontstaat omdat roodborstjes echte territoriumvogels zijn (een leven dat bestaat uit zingen en vechten). De zang die wij mooi vinden, is eigenlijk een strijdkreet, zoiets als pas op, je bent op verboden terrein. Het wordt pas echt oorlog als de concurrent het veld niet ruimt. 

Al heel vroeg in het voorjaar kunnen wij de roodborstjes horen zingen (zie foto). Tussen het mannetje en vrouwtje zit bijna geen verschil, alleen is de rode borst van het mannetje in de paartijd wat vuriger. Soms al in december vinden ze elkaar. Op een goede dag vliegt een vrouwtje het gebied van een mannetje binnen, hierop reageert het mannetje met zang. Denk nu niet als verwelkoming. Noem dit maar onderdeel van zijn vechttechniek, want het is en blijft een strijdkreet. Een vreemd mannetje zou namelijk vluchten. Nu dit niet gebeurt, is het voor hem duidelijk dat hij met een vrouwtje te doen heeft. Vreemd is, dat gelijktijdig het ‘huwelijk’ wordt gesloten, want vanaf het moment van hun ontmoeting verdedigen en bewonen meneer en mevrouw roodborst hetzelfde gebied. Ze bemoeien zich verder weinig met elkaar. Toch een soort van LAT-relatie misschien? 

Zodra het warmer wordt, komt hier verandering in. Dan heeft zomaar zonder baltsvertoning of enige inleiding de paring plaats. Het vrouwtje nadert het mannetje en wordt in enkele ogenblikken bevrucht. Meneer roodborst leidt nu nog even een zelfstandig bestaan, terwijl mevrouw roodborst in een ijltempo een nest bouwt. Ongeveer vier dagen doet zij hierover. Ook het uitbroeden van de eitjes is haar zorg. Zodra deze zijn uitgekomen moet pa aan het werk. Zijn taak is om de eerste paar weken voor voedsel te zorgen, voor vrouw en kinderen. Zij neemt het voedsel van pa op het nest over en voert het zo aan de vier à zes jongen. Na ongeveer een week is de honger van de jongen echter zo groot dat pa roodborst het niet meer alleen aan kan en moeder dus moet helpen. Voor het merendeel worden de jongen met groene rupsjes gevoerd, deze zijn op dat moment in overvloed aanwezig. Roodborstjes krijgen het voor elkaar om in één uur tijd 30 maal met drie à vier rupsen thuis te komen. Dat is op een ‘vogelwerkdag’ iets meer dan duizend stuks. Maar, daar zijn pa en ma roodborst er nog niet mee, dat had je gedacht. Ze moeten ook nog 50 tot 60 keer per dag als mestkar fungeren. De jongen leveren hun ontlasting namelijk netjes in zakjes af. Er zijn trouwens meer vogeljongen die dit doen. Oh, oh wat hebben de roodborstjes het druk en wat zijn ze nuttig. 

Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www.hofweekblad.nl onder de button natuur.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws