vrijdag, 30 september 2022
spot_img
HomeNieuwsIn memoriam Han Brinkcate 1952-2022

In memoriam Han Brinkcate 1952-2022

Een dierenvriend is heengegaan 

Han Brinkcate is in Twickel opgegroeid als buurjongetje van de barones. Hij leert daar de natuur lief te hebben. Han is altijd een buitenmens gebleven. De school boeit hem niet. Hij kijkt altijd naar buiten. In overleg met de meester mag Han elke dag 10 minuten even naar buiten. Bij vader achterop de fiets leert hij de natuur kennen. Door aanleg van de rondweg moet de huurwoning worden gesloopt. Han komt met zijn ouders in de Beatrixstraat te wonen. Het is zijn thuis gebleven. 

Als jong-volwassene ziet hij de schade in de natuur door zure regen en zwerfafval. Hij richt de Stichting Milieuzorg Twente (SMT) op: zo zorgt hij voor educatie van de jeugd door tentoonstellingen en informatie op school. Via de leerlingen bereikt hij ook de ouders. Han maakt natuurfilms die hij ook laat circuleren. Sinds 1974 verschijnen zijn serie columns over dieren en vogels in het Deldens Weekblad (later Hofweekblad). Talentvol maakt hij er lange tijd tekeningen bij. Ook via de columns brengt hij zijn zorg over de natuur duidelijk naar voren. Schildpadden die in het Twentekanaal worden gedumpt, groeien enorm uit en vormen dan een bedreiging voor onder andere futen. Door te steile oevers in het Twentekanaal, kunnen reeën verdrinken, omdat ze er niet uit kunnen klimmen. Hij wijst ook op de aantasting van bospercelen (en leefgebieden van hazelwormen) door de aanleg van routes voor mountainbikers. Han is jarenlang de enige steenmarter-deskundige van ons land. Veel telefoontjes krijgt hij van ongeruste bewoners die vragen om zijn hulp. De steenmarter is een beschermd dier en daarom wijst hij een radicale oplossing als het doden van deze dieren direct af. Het heeft ook geen zin, want als je een marter doodt, komt er in korte tijd weer een ander dit territorium bezetten en blijft het probleem bestaan.

Met zijn moeder richt Han de dierenambulance op om gewonde dieren te helpen en zonodig naar een dierenarts of een dierenopvang te vervoeren. Op 60-jarige leeftijd krijgt Han ernstige gezondheidsproblemen, waardoor hij minder mobiel wordt. Zijn herstel vordert langzaam. Gelukkig breekt er een betere tijd voor Han aan. Op aanraden van een arts begint hij met het fotograferen van eerst vooral vogels. De meeste foto’s die Han daarvan maakt, neemt hij vanuit de auto. Niet alleen omdat je ze dan zo dicht mogelijk kan benaderen, maar Han kan door de operaties geen lange wandelingen meer maken. Hij krijgt een ontheffing om op (voor andere auto’s) verboden wegen te rijden. Han krijgt ook advies van natuurfilmers. Uiteindelijk maakt hij als amateur uiterst professionele foto’s. Hij houdt lezingen, waar hij zijn schitterende foto’s vertoont. 

Zijn buddy vergezelt hem sinds 2017. Aanvankelijk als ondersteuning van Han bij de achteruitgang van de gezondheid van zijn moeder. Zij worden goede vrienden. Samen rijden ze naar adressen waar steenmarters zijn. Maar ze doorkruisen ook veel natuurgebieden. Op korte wandelingen ontdekken zijn buddy en hij niet-eerder waargenomen boomkikkers en bijzondere paddenstoelen, en zelfs adders.

Ik zal hem missen.

Henry Esser, buddy van Han

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle