zondag, 29 januari 2023
spot_img
HomeLifestyleIVN winnaar Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

IVN winnaar Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Oeuvreprijs van € 150.000 voor natuureducatie

IVN is dit jaar de grote winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, verraste IVN directeur Jelle de Jong maandagochtend met de prijs. Dit deed ze live in het NOS Radio 1 Journaal. Aan de Cultuurfonds Prijs is een bedrag verbonden van € 150.000. De prijs zal op 16 november tijdens een feestelijke ceremonie worden uitgereikt.

IVN Natuureducatie

Het IVN is een mooie en terechte winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. IVN brengt jaarlijks duizenden mensen in contact met de natuur. Daarbij schenken ze in het bijzonder aandacht aan groepen voor wie contact met de natuur niet vanzelfsprekend is. Ook organiseren ze publieksactiviteiten die de belangstelling voor natuur stimuleren. IVN spant zich al jaren in om jong en oud te informeren maar bovenal te enthousiasmeren voor de natuur.

Onmisbare steun voor de natuur

De adviescommissie Natuur van het Cultuurfonds licht de keuze voor IVN als volgt toe. “Als de afgelopen tijd iets duidelijk geworden is, dan is het wel hoe belangrijk natuur voor ons is. Want voor veel mensen was een wandeling door het bos of de duinen, langs het strand of door de polder, het enige uitje dat er nog was. Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die ziek zijn, sneller herstellen als ze regelmatig in een groene omgeving zijn. Het IVN speelt een enorm belangrijke rol hierbij. Alles bij elkaar gaat het om vele duizenden mensen, die tevens een onmisbare steun voor organisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen zijn. En vooral: een onmisbare steun voor onze natuur zelf.”

Prijs met eigen fonds op naam

Met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgt IVN Natuureducatie, behalve een zelf te besteden bedrag van 75.000 euro, een eigen CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van € 75.000. De doelstelling of bestemming van dit fonds wordt door het Cultuurfonds in samenwerking met IVN ingekleurd.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Deze oeuvreprijs is een beloning voor bijzondere en langdurige inzet voor cultuur of natuur. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied. De eerdere winnaars waren ISH Dance Collective (2020) vereniging De Hollandsche Molen (2019) Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws