donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleJan en Dineke Ten Hove-Stoelhorst vieren 65-jarige bruiloft

Jan en Dineke Ten Hove-Stoelhorst vieren 65-jarige bruiloft

Stokkum – Op een mooi verzorgde boerderij aan de Welmerweg met een pracht aan bloemen rondom, wonen Jan (88) en Dineke (86) ten Hove. Ze waren afgelopen maandag 4 oktober 65 jaar getrouwd. Dat is met recht briljant te noemen. Burgemeester Ellen Nauta kwam het stel namens de gemeente Hof van Twente van harte feliciteren. Zij kwam net van een bezoek aan Mina Beltman vandaan, een Stokkumse medebewoonster die op 3 oktober haar 102e verjaardag had gevierd. Gezonde grond dus. 

Nauta is blij verrast het stel alweer te mogen bezoeken, immers toen ze 60 jaar getrouwd waren, was zij ook al burgemeester. En ze zijn niks veranderd volgens haar. Iedereen krijgt koffie en gebak en de verhalen branden los. Waar ze de energie vandaan halen, is een raadsel. Jan en Dineke kletsen er allebei lustig op los. Niet door elkaar, ze laten elkaar netjes uitpraten en vullen elkaar dan aan, maar daar hebben ze dan ook 65 jaar de tijd voor gehad.  Jan is van oorsprong een echte Deepse, maar op het moment dat hij met Dineke trouwde en intrek nam in de boerderij van haar ouders in Stokkum is er van de Deepse roots niet meer veel terug te vinden. Jan is enorm blij met zijn ‘VerStokkumming’. “Ik zou nu echt niet meer in Diepenheim kunnen wonen”, zegt hij. “Ik ben een gevoelsmens en het warme, hartelijke Stokkumse ‘noaberschap’ wat hier heerst, zou ik nooit hebben willen missen.” 

Koeien knuffelen

Jan en Dineke leerden elkaar kennen tijdens het zondagse ‘bal’. Dan weer in Markelo, Stokkum of Diepenheim en het duurde nooit langer dan 23 uur. ‘Bie de Vennebekke’ sloeg de vonk over. “Ik had geluk”, vertelt Jan, “want Dineke was enig kind, dus kon ik mooi bij haar ouders op de boerderij intrekken.” Dineke hield vooral erg veel van haar acht koeien, die ze elke ochtend en avond met de hand moest melken. Zelfs op hun trouwdag moest Dineke extra vroeg opstaan om eerst te melken. “En toen snel naar huis en de trouwjurk aan?”, vraagt Nauta. Dineke knikt. Later zorgde Jan voor de varkens. “Ik was dol op mijn koeien, ik knuffelde er zelfs mee. Maar varkens? Nee, daar had ik niks mee, gelukkig zorgde Jan daarvoor”, zegt Dineke grinnikend. Naast het werk op de boerderij zorgde Dineke voor haar ouders en haar opa, die als één van de weinigen toen in Nederland meer dan 100 jaar werd. 

Koninklijke Onderscheiding

Jan zorgde vooral voor de buitenboel, maar was ook fervent toneelspeler, regisseur en vertaler van toneelstukken. Hij haalde zijn stukken uit Hamburg, Wenen en München en vertaalde die naar het Nederlands. Hij ontdekte getalenteerde acteurs in Stokkum en het toneel werd een daverend succes. Op hun hoogtepunt hadden ze zelfs 16 uitvoeringen in een seizoen en ze waren allemaal uitverkocht. De toneelgroep was een hecht gezelschap en ze vertelden elkaar alles. Na 28 jaar kreeg Jan een Koninklijke Onderscheiding voor zijn tomeloze inzet in het Stokkumse toneel. “We zijn heel gezegend met een gelukkig en gezond leven”, vertelt Dineke. “We hebben twee kinderen gekregen, twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen en ons hondje Tippie, alles mooi in balans!” Het feest met familie vrienden en kennissen vond ‘s middags plaats in de Haverkamp in Markelo. Op 3 oktober hadden ze al een feest gegeven voor de buurt. “Er zijn veel nieuwe mensen bij gekomen in de buurt, veel jonger dan wij, dus we waren bang dat ze misschien niet zouden komen, maar ze waren er allemaal, dat was zo prachtig”, vertelt het briljanten paar blij. 

Een huwelijk van 65 jaar samenvatten in een uur is niet te doen, maar de plicht roept en de burgemeester moet weer verder. Haar ambtstermijn zit er over vijf jaar nog net niet op dus belooft ze hen voor hun 70-jarig huwelijk weer te komen feliciteren. Jan en Dineke verheugen zich er nu al weer op.   

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws