donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeCultuurJohanna van Buren Cultuurprijs voor Johanna ter Steege

Johanna van Buren Cultuurprijs voor Johanna ter Steege

Woensdag 24 november 2021 reikt Herman Finkers de Johanna van Buren Cultuurprijs voor Oost-Nederland uit aan actrice Johanna ter Steege.

De Johanna van Buren Cultuurprijs voor Oost-Nederland wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het bevorderen van cultuur en taal van Oost-Nederland. De hoofdrollen van de internationaal bekende actrice in het Twentse theaterspektakel Hanna van Hendrik en de veelgeprezen en door miljoenen bekeken speelfilm De beentjes van Sint Hildegard hebben veel indruk gemaakt op het bestuur van de stichting Oald Heldern de Noaberschop, de Hellendoornse erfgoedorganisatie die de prijs beschikbaar stelt. Johanna ter Steege weet zich aansprekend en herkenbaar uit te drukken in haar moedertaal. In het bijzonder valt de zuiverheid van haar taalgebruik op. Zij levert hiermee een krachtige bijdrage aan het levend houden van het Nedersaksisch.

De geboren Notterse zegt hier zelf over: ‘Elke kans om de taal van mijn geboortestreek in de schijnwerpers te zetten, grijp ik met beide handen aan. Twente is mijn thuis. Dat zal het altijd blijven, ook al woon ik elders.’

De prestigieuze Cultuurprijs is eerder toegekend aan onder meer Willem Wilmink, Herman Finkers, Bennie Jolink, Anne van der Meiden en Daniel Lohues.

De prijs wordt uitgereikt in de Hellendoornse middeleeuwse dorpskerk. Het programma wordt later bekend gemaakt.

Johanna van Buren (1881-1962) is nog steeds een immens populaire streektaaldichteres. Bij de viering van haar honderdste geboortedag in 1981 werd de Stichting Johanna van Buren opgericht en werd de Cultuurprijs voor de eerste keer uitgereikt aan de Drentse dichteres Marga Kool. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws