zondag, 26 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsDeldenJos Vehof 45 jaar bij vrijwillige brandweer

Jos Vehof 45 jaar bij vrijwillige brandweer

Delden – Jos Vehof was 18 jaar toen hij gevraagd werd om bij de vrijwillige brandweer te komen. Daar hoefde hij niet lang over na te denken en op 1 april 1976 startte hij als adspirant brandwacht tweede klasse bij de kazerne in Ambt Delden, tegenover waar nu Het Wapen van Delden gevestigd is. De kazerne is toen nog een keer verplaatst naar de Langenhorsterweg bij Workel waarna bij het samengaan van Stad en Ambt Delden in 2005, de kazerne verkaste naar de Berken op het industrieterrein Schneidersbos. 

Het regende felicitaties op vrijdag 1 april 2021 op de mobiele telefoon van Jos. Ook burgemeester Ellen Nauta, die hem in 2017 al voorzag van een Koninklijke Onderscheiding, sprak hem met lovende woorden toe via een videoboodschap. Ze besloot met de opmerking: “Laten we hopen dat we dit snel kunnen vieren op de eerstvolgende korpsavond.” Die zal nog even op zich laten wachten, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Ook van Brandweer Twente commandant Stefan Wevers ontving Jos een brief met de felicitaties voor deze prachtige staat van dienst. 

Onderhoud brandweerauto’s

Jos heeft altijd deel uitgemaakt van de Manschappen, maar is niet meer repressief, oftewel hij rukt niet meer uit. Hij ensceneert op elke maandagavond de oefenmaterialen samen met Jos Workel, de oefencoördinator, en ruimt deze naderhand ook weer op. Hij geeft tips en tops, gebaseerd op zijn jarenlange ervaring. Alles geschiedt volgens een vast protocol met verschillende oefenscenario’s, uitgezet door Brandweer Twente. Maar daarnaast doet hij ook allerhande andere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het onderhoud aan de brandweerauto’s, het slijpen van de kettingzaag en het werven van nieuwe leden. 

Teamwerk en teamgeest

Jos heeft in de afgelopen 45 jaar vele dingen meegemaakt bij de brandweer, waarbij het helpen van de medemens hem altijd een goed gevoel heeft gegeven. Op de vraag wat hij nou het mooist vindt bij de brandweer, antwoordt hij overtuigd: “Het teamwerk, de teamgeest en de wetenschap dat je altijd van elkaar op aan kunt, dat is heel mooi. En het is heel dankbaar werk.” Zolang het nog gaat en Jos geen plaats hoeft te maken voor de volgende generatie, blijft hij nog lekker even doorgaan bij de brandweer Delden. “Mijn zoon zit ook al 8 jaar bij de vrijwillige brandweer en er zijn weer een paar nieuwe bijgekomen. Het is gewoon een fijne club, maar als ik moet gaan, dan is dat zo”, besluit Jos. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle