dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeNieuwsKiev en Oekraïne in grote nood

Kiev en Oekraïne in grote nood

Hof van Twente – De vereniging Goor-Kiev-Pechersk, in 2002 omgedoopt tot de Vereniging Hof van Twente-Kiev-Pechersk, doet een oproep aan de inwoners van Hof van Twente. Jan Lentelink, die al 30 jaar aan de vereniging verbonden is, licht toe: “De alarmerende berichten op TV en de pers over de door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne zal bij iedereen van ons op ons netvlies gebrand staan. Oekraïne en de hoofdstad Kiev zijn momenteel in zeer grote nood. Vanwege onze ruim 30 jaar durende vriendschapsband met Kiev kan van onze vereniging niet anders worden verwacht dan om met onze Oekraïense vrienden mee te leven en ons waar dat maar enigszins kan ruimhartig in te zetten om hen financieel of anderszins te helpen.”

De vereniging vindt dat zij dat niet alleen op grond van haar Vriendschapsverdrag met Kiev verplicht zijn, maar ook in meer algemene zin uit medemenselijkheid met de door deze onrechtvaardige oorlog getroffen mensen. Daarbij denken ze onder andere aan het adequaat onderbrengen van eventuele vluchtelingen uit Kiev en Oekraïne en het verlenen van hulp daarbij. De vereniging heeft een actie opgestart waarbij mensen geld kunnen doneren voor de hulp aan de slachtoffers. “Wij hebben ons inmiddels tot het gemeentebestuur van Hof van Twente gewend met het verzoek om de problematiek van eventuele vluchtelingen mee te helpen oplossen”, vertelt Jan. 

Gastgezinnen gezocht!

Ook doet de vereniging een oproep aan mensen die als gastgezin willen optreden. Er zijn nog wel een flink aantal vragen vanuit de vereniging zoals hoe het zit met verzekeringen en verblijfsvergunningen maar dat zijn ze druk aan het uitzoeken. Het Hofweekblad zal u hierover wekelijks op de hoogte houden of zodra er nieuws is, leest u dat ook op de social media. De vereniging rekent op uw medeleven en hulp. Mocht u vragen hebben over hoe u kunt helpen of wilt u reageren? Stuur dan een e-mail naar secretaris@hofvantwente-kiev.nl 

De Vereniging Hof van Twente-Kiev-Pechersk is spontaan ontstaan na contacten met een Oekraïns orkest, dat deel nam aan het wereldmuziekconcours in Kerkrade in 1989. Sindsdien zijn er vele uitwisselingen geweest, niet alleen op muzikaal vlak. De vereniging heeft zich voor kinderen uit Tsjernobyl ingezet en sponsort al jaren de kinderafdeling van het ziekenhuis in Kiev. Financieel steunen kan door een donatie over te maken op de bankrekening NL 50 RABO 0156.2841.97 ten name van de Vereniging Hof van Twente – Kiev-Pechersk. De vereniging is een zogenaamde ANBI-instelling en bekend onder RSIN: 806252789.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle