donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleKlim in de pen (1): Het verhaal van Ziska

Klim in de pen (1): Het verhaal van Ziska

Lief en leed, door dik en dun

Mijn naam is Ziska Kersten-Kornet en met mijn partner Peter Kersten wonen wij al 12 jaar samen op het Rauwland in Delden. 

Afgelopen maandag stapten wij in het huwelijksbootje. In voor- en tegenspoed tot de dood ons scheidt, dat beloofden we elkaar. In voorspoed bij elkaar blijven lukt de meeste mensen wel, in tegenspoed vergt de nodige flexibiliteit. En met tegenspoed hebben we al de nodige ervaring opgedaan. 

Peter heeft in die 12 jaar dat wij samen wonen vijf herseninfarcten gehad, maar daar kwam hij telkens weer redelijk doorheen. In 2019 begon hij een hele pijnlijke neus te krijgen en deze werd behandeld als zijnde een steenpuist. Nader onderzoek wees echter uit dat het een tumor betrof. Op 26 mei 2019 kreeg Peter de diagnose neuskanker. Onze wereld stortte in. Peter moest 35 bestralingen ondergaan in het MST in Enschede, 22 november 2019 de laatste. We waren zo blij dat het voorbij was. Overigens ben ik zeer te spreken over het personeel in het MST. We zijn daar heel goed en vriendelijk opgevangen elke keer. 

Het geluk was echter maar van korte duur want vier maanden later kreeg Peter een heel zwaar herseninfarct en is daardoor linkszijdig verlamd geraakt. Vier maanden lang moest hij revalideren in het Meulenbeld in Almelo. Gelukkig heb ik hele lieve overburen die mij heel goed hebben opgevangen. Zij zorgden ook voor mijn vier hondjes zodat ik ook elke dag naar het Meulenbeld kon rijden. Elke dag hebben we thuiszorg van Buurtzorg over de vloer. Zij helpen Peter met douchen en aankleden en ze helpen mij met het huishouden. Dat heb ik het eerste half jaar zelf gedaan maar dat was heel zwaar. Onze woning is inmiddels aangepast en wij krijgen ook geweldige steun van Evelien Mazeland van Salut. Het grootste deel van het huishouden doe ik zelf en ook de tuin en de boodschappen, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Ik moet wel dringend iets doen aan de coniferen in de tuin, maar het lukt me gewoonweg niet. Ik heb namelijk spierdystrofie en ben reumapatiënt. 

Peter heeft altijd autohobby’s gehad en reed graag in zijn Leman Groene MG TF en we waren ook lid van de MG Club van het oosten. De auto heeft Peter helaas niet meer. Een dronken jongeman heeft hem enkele jaren geleden in Ahaus aangereden. Toen heeft Peter een Suzuki Intruder 1500 cc gekocht, waarmee we vaak voor goede doelen reden. Ook gingen we regelmatig toeren met vrienden en met de Motorclub in Ahaus. Helaas is auto- en motorrijden voor Peter niet meer mogelijk. Zo vreselijk dat, na alles wat hij heeft meegemaakt, hij nu ook zijn hobby’s niet meer kan uitoefenen. 

Ik ga één keer per week naar de kringloopwinkel 2.0 in Goor als vrijwilliger. Dat is mijn uitlaatklep. Ondanks alle tegenslag ben ik heel blij met en dankbaar voor dit baantje, onze lieve vrienden en onze hondjes en kat, onze ‘kindjes’. Toen Peter 65 werd, heb ik hem ten huwelijk gevraagd en afgelopen maandag 31 januari is het huwelijk voltrokken in het Gemeentehuis van Hof van Twente. Autobedrijf Baan Twente bood ons een gratis taxibus aan van en naar het gemeentehuis. De trouwjurk heb ik bij Villa Zonnebeek gehuurd en van de eigenaresse mocht ik een tiara lenen. Een superlief gebaar van allen. We hebben er met onze getuigen een mooi feestje van gemaakt! 

Ziska Kersten-Kornet, Delden

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws