zaterdag, 1 april 2023
spot_img
HomeLifestyleKoken met de groente van de maand

Koken met de groente van de maand

December: kool

Van de crisis waar we nu in zitten, zijn toch wel enkele kleine voordeeltjes te ontdekken. Door het thuiswerken bijvoorbeeld, hoef je ’s ochtends de autoruiten niet te krabben. Door de eerste nachtvorsten in december was het onmiskenbare krasgeluid van de buren die wel op pad moesten hoorbaar, waarna je nog een keer lekker kunt omdraaien. Door de vorst hebben de spruiten in de moestuin suikers aangemaakt, waardoor ze echt heel erg lekker zijn geworden. In de moestuin zijn nu ook nog verse aardperen en peterselie te oogsten. 

Wil je zelf eens groenten, fruit en kruiden telen? Dat kan! Bij zadenwinkels zoals bijvoorbeeld Pets&Co aan de Kortestraat te Delden zijn zaden verkrijgbaar. In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². 

Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

De groenten uit dit recept en ander groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor.

Spruitjes met spek, appel en aardappel/aardpeerpuree

Ingrediënten

750 gram spruitjes/200 gram spekreepjes 

Olijfolie/Ui en knoflook 

2 Elstar appel/theelepel tijm uit een potje 

Voor de puree: 

500 gram aardappels/250 gram aardperen 

150 ml warme melk/flinke klont roomboter 

Snuf nootmuskaat en een paar takjes peterselie 

Bereiding

Verwijder de buitenste blaadjes en het kontje van de spruitjes. Spoel ze af in een vergiet. Kook de spruitjes in een bodempje water in een minuut of 10 gaar. Spoel af onder koud water en laat even staan. 

Schil en was de aardappels en de aardperen en kook ze in ruim gezouten water in een minuut of 15 gaar. Giet af en stamp met de melk en boter tot een puree. Strooi de nootmuskaat erover en scheur de peterselie in stukjes en doe die ook over de puree. 

Bak de spekjes in een scheut olijfolie even aan in een wok of braadpan. Snipper ondertussen de ui en doe die met geperste knoflook en de tijm bij het spek. Bak ongeveer een kwartier. Tussendoor de appels klein snijden en doe bij het spekmengsel. Bak nog een minuut of twee en voeg dan de spruitjes toe. Roerbak nog een paar minuten. Eet met de puree. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws