woensdag, 6 juli 2022
spot_img
HomeLifestyleKoken met de groente van de maand

Koken met de groente van de maand

December: kool

Waar paksoi het vreemde neefje van de Chinese kool is, is broccoli het lastige zusje van de bloemkool. Bloemkool telen op de zandgrond in Delden gaat wel, maar de ervaring leert dat niet elk jaar succesvol is. Broccoli gedijt schijnbaar beter op kleigrond en is moeilijk te telen in onze contreien, echter niet onmogelijk. Zowel bloemkool als broccoli hebben net als alle kolen goed bemeste grond nodig om succesvol te kunnen telen. 

Wil je zelf een bloemkool of broccoli proberen te telen? Dat kan! Bij zadenwinkels zoals bijvoorbeeld Pets en Co aan de Langestraat te Delden zijn meerdere variëteiten verkrijgbaar. Zo is er zomer- en winterbroccoli, maar bijvoorbeeld ook sprouting broccoli of bimi die kleine roosjes geeft. 

In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, op Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

Bloemkool en broccoli en andere groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor.

Deze week het recept voor een frittata voor vier personen die zowel met bloemkool als broccoli te bereiden is.

Frittata met broccoli of bloemkool

Ingrediënten

Bloemkool of twee broccoli

750 gram vastkokende aardappels in plakjes gesneden

10 eieren / 150 gram geraspte kaas / Tijm en oregano / Peper en zout

1 ui gesnipperd / 2 tenen knoflook

Bereiding

Snij de kool in roosjes. Dat gaat makkelijk door met een scherp mes de top van de kool los te snijden en vervolgens in kleinere roosjes. Blancheer de roosjes drie minuten in kokend water en giet af in een vergiet en laat even schrikken onder de koude kraan.

Kook de aardappelschijfjes een minuut of acht in gezouten water. Verwarm de oven over op 200 graden. Klop ondertussen de eieren los met de kaas en kruiden.

Fruit de ui twee minuten in een gietijzeren braadpan, pers de knoflook erboven uit en laat de aardappelschijfjes even meebakken. Haal de pan van het vuur. Doe de groente in de pan en giet het eiermengsel eroverheen. Hussel wat en schuif de pan zonder deksel in de oven. Na ongeveer een half uur is de frittata klaar. 

Serveer direct.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws