woensdag, 6 juli 2022
spot_img
HomeLifestyleKoken: Van tuin tot bord

Koken: Van tuin tot bord

Vereniging van Volkstuinders Delden

In de moestuin lopen de seizoenen net iets anders dan onze kalender. Oud en nieuw verlopen in de moestuin geleidelijk in maart als je de tuin klaar maakt voor het volgende seizoen. Tot dan is er voldoende te oogsten zoals palmkool. Het leuke van palmkool is dat deze plant ondanks kou steeds nieuwe bladeren aanmaakt. 

De bladeren oogst je van onder naar boven zodat boven een kruin van bladeren overblijft en zo de vorm van een palm ontstaat. Palmkool wordt vaak vergeleken met boerenkool en heeft ook enigszins de zelfde structuur. Palmkool is echter delicater van smaak. Deze week een waanzinnig lekkere stamppot met spekblokjes. Eventueel met wat jus van stoofvlees of wat blokjes van zoet-zure augurken en gebakken uitjes. De extra’s zijn echter niet strikt noodzakelijk. 

Stamppot palmkool 

Ingrediënten

ongeveer 500 gram palmkool

1,5 kilo vastkokende aardappels

200 gram biologische spekblokjes

Eetlepel zout

Bereiding

Was de bladeren van de palmkool en snij de nerf uit het blad. Schil de aardappels en snij ze in stukken en doe ze in een grote pan. Voeg de zout toe en zet ze net aan onder water. Snij vervolgens de palmkool in kleinere stukken en leg de kool boven op de aardappels. Breng aan de kook en laat 20 à 25 m koken. Giet af en stamp alles tot een stamppot. Bak tegelijk met het koken van de aardappels en kool de spekjes op een laag vuur krokant en meng ze door de stamppot.

Wil je zelf eens groenten en aardappels telen? Dat kan! Bij zadenwinkels zoals bijvoorbeeld Pets&Co aan de Kortestraat te Delden zijn zaden en pootaardappels verkrijgbaar. In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, op Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. 

De groenten uit dit recept en ander groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws