dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeLifestyleLeesgroepen online actief bij Vrouwen Van Nu afdeling Goor

Leesgroepen online actief bij Vrouwen Van Nu afdeling Goor

Goor – Nu alles stil staat zijn de vrouwen van Leesgroep 2 van Vrouwen van Nu afdeling Goor digitaal actief. Ze bespreken normaal gesproken samen eens per maand een boek in de Bibliotheek. Maar nu dat niet meer kan, doen ze het via Zoom. Dat is even wennen, maar het is toch fijn om elkaar op die manier te zien en te spreken. Met een deel van leesgroep 2 hebben leden op 8 februari voor de tweede keer een digitale boekbespreking gehouden. Het is even wennen, maar het is fijn om op deze manier toch contact met elkaar te hebben.

Ze hebben gesproken over het boek ‘Waar de vogels vliegen’ van Tomas Bannerhed (1966), een Zweedse romanschrijver. Hij won in 2011 de Augustusprijs voor deze roman, waarmee hij debuteerde. De oorspronkelijke titel van Waar de vogels vliegen is Korparna (De raven). 

Waar de vogels vliegen is waar Klas heen wil: naar verre oorden ver weg van hier. Hij wil zijn thuissituatie ontvluchten en droomt ervan mee te vliegen met de vogels. Het maakt niet uit waarheen, als het maar weg is van thuis.

Het boek gaat over de 12-jarige Klas, zijn jongere broer Göran, hun moeder Gärd en hun vader Agne. Net als zijn voorouders probeert vader Agne het hoofd boven water te houden op een klein boerderijtje, een haast onmogelijke opgave die hem met angst vervult. De hele tijd speurt de vader naar naderend onheil: “Hoor je wat ik zeg? We hebben al bijna drie weken geen druppel regen gehad! Terwijl de sterren toch groter zijn dan anders. Als de oogst mislukt, is het met ons gedaan.”

De pogingen tot relativering van zijn echtgenote Gärd (“Heus, het zal ook dit voorjaar wel weer gaan regenen, net als alle andere jaren”) ketsen af op een muur van onbegrip. Voortdurend loert Agne naar de barometer, om de haverklap ziet hij voortekenen van iets naars. De kinderen voelen zich beklemd door zijn voortdurende stemmingswisselingen. Vooral Klas moet het ontgelden, want zijn vader vindt dat hij langzamerhand oud genoeg is om de boerenstiel te leren.

Moeder probeert het voor de jongens gezellig te maken ondanks het feit dat ook zij gebukt gaat onder de psychische stoornissen van haar man.

Maar Klas, de vertelfiguur in deze roman, heeft geen zin in het werk op het land. Hij vindt rust bij de talloze soorten vogels, die hij dagenlang observeert. Hij herkent de akelige roep van de roerdomp, weet waar de rietzanger ‘s winters heen vliegt en heeft met eigen ogen een koekoekspaar een ei zien leggen in het nest van een ander. 

De leesgroep vond het een bijzonder boek met prachtige natuurbeschrijvingen, met name hoe Klas de vogels in het bos observeert. Het onderwerp is niet om vrolijk van te worden, maar door de manier van schrijven is het een boeiende roman geworden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws