donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeNatuurLekker snuffelen in de Twentse natuur

Lekker snuffelen in de Twentse natuur

Met en door Han Brinkcate 

Het is helaas niet anders, maar het aftellen van ‘Lekker snuffelen in de Twentse natuur’ is begonnen. Na deze nog twee afleveringen. 

Een vogeltje dat op vele kerstkaarten staat mooi te wezen is de roodborst (zie foto roodborst in de sneeuw). Erithacus rubecula is zijn Latijnse naam. De roodborst is een fantastisch vogeltje, vooral in het voorjaar als je met je tuin bezig bent komt hij wel heel erg dicht bij je om vooral maar geen larfjes en insecten te missen, die je tijdens het omspitten van je tuin naar boven hebt gebracht. Dat ‘fantastisch’ moet je natuurlijk wel even met een korreltje zout nemen, want onderling gunnen ze elkaar het licht in de ogen echt niet, ze vechten er wat af (Kerstmis is toch vrede op aarde?). Ik snap daarom dus die redenatie van een roodborst op die Kerstkaart eigenlijk niet helemaal zo goed. Ach, laat ook maar zitten, het zal wel net zo zijn als dat liedje van die roodborst, die tegen dat raam tikt, tik tik tik. 

De roodborst is deels een trekvogel, zijn overwinteringsgebieden zijn Noord-Afrika en het zuiden van Europa. De mannetjes gebruiken hoge toppen van bomen, om van daaruit hun gezang ten gehore te brengen. Hun nest bouwen ze vlak boven de grond, in kreupelhout, hierin legt het vrouwtje vier à vijf eitjes en alleen het vrouwtje broedt deze in 12 tot 14 dagen uit. Wel brengen ze samen de jongen groot. Twee legsels per jaar is geen uitzondering. Deze jongen zie je vaak op de voederplank verschijnen. 

Helaas mag ik in verband met corona nog steeds geen lezingen houden. Zodra dit weer mag, hoort u het. 

Voor meer natuur onderweg kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws