dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeNatuurLekker snuffelen in de Twentse natuur

Lekker snuffelen in de Twentse natuur

Met en door Han Brincate

Een heel leuk vogeltje is de oeverloper. Overal waar water is kun je deze ‘gast’ met een beetje geluk aantreffen. Actitis hypoleucos is zijn Latijnse naam. Hoe je het uitspreekt? Geen idee! De oeverloper is ongeveer zo groot als een merel en heeft een opvallende witte onderkant, met hierbij een grijsbruine bovenkant. Over het algemeen vliegen ze laag over het water en hierbij is duidelijk een schokkerige, ietwat lichte vleugelslag waar te nemen. Tijdens dit vliegen hoor je vaak een zeurderige toon uit de keel van deze vogel. 

Tijdens het lopen gaat zijn hele lichaam heen en weer en buigt hij zijn kop. 

Zijn voedsel bestaat uit kleine insecten, die hij met zijn snavel uit de grond haalt of af en toe uit de lucht vangt aan de randen van meertjes of modderpoelen. Zijn nest bouwt hij op de grond, hier legt het vrouwtje op haar beurt vier witgrijze eitjes in, die voorzien zijn van wat donkere vlekjes. Leuk bij deze vogel is dan weer, dat moeder bij dreigend gevaar haar jongen op de rug neemt en er mee naar veilige oorden vliegt. Ook de jongen van de oeverloper zijn nestvlieders. 

Na deze aflevering nummer 97 heb ik nog drie afleveringen te gaan, waarna het doek definitief valt voor ‘Lekker snuffelen in de Twentse natuur’. Maar, niet getreurd, ik kom volgend jaar met iets heel leuks terug. Ik stop dus niet met het schrijven over de natuur in het Hofweekblad.

Helaas mag ik in verband met corona nog steeds geen lezingen houden. Zodra dit weer mag, hoort u het. Voor meer natuur onderweg kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws