woensdag, 22 maart 2023
spot_img
HomeNatuurLekker snuffelen in de Twentse natuur

Lekker snuffelen in de Twentse natuur

Met en door Han Brinkcate

De grote zilverreiger (Ardea alba) hebben we allemaal wel eens een keer gezien onderweg. Het zijn eigenlijk best wel grote vogels, met een lengte van 1 meter en een vleugelwijdte van 1.50 meter. Vaak zie je ze in weilanden staan, loerend naar iets eetbaars, muizen, kikkers, mollen en ratten, maar ze lusten ook wel visjes, die ze dus gewoon in sloten en beekjes vangen (zie foto).

De meeste kans om ze te zien, is in het voor- en najaar. Bijna in heel Nederland tref je ze dan aan. Zo’n 20 jaar geleden zagen we de grote zilverreigers voor het eerst in ons land. Nu zitten hier wel veel zilverreigers tussen, die in Nederland overwinteren. Deze komen vrijwel allemaal uit Oost- en Midden-Europa. Een groot aantal blijft inmiddels in ons land en broedt net als de blauwe reiger in kolonies. Ik denk dat ik dan zo ongeveer over 350 paartjes spreek.

Net als onze blauwe reiger, vliegt ook de grote zilverreiger met een ingetrokken hals en de zwarte poten naar achteren gericht. Verder is de zeer puntige gele snavel en de gele oogringen zeer opvallend, de rest van deze reiger is gewoon wit van kleur. De kleine zilverreiger en de koereiger worden hier ook regelmatig gespot. Helaas mogen wij in verband met corona nog steeds geen lezingen houden, zodra dit weer mag hoort u het.

Voor meer natuur onderweg kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl.

Veel complimenten heb ik gekregen betreffende de foto van de Deldense watertoren met de opkomende zon. Deze foto heb ik vroeg op een morgen in februari van dit jaar gemaakt, vanaf de Almelosekant. Op de vraag of deze foto ook verkrijgbaar is, kan ik alleen maar nee antwoorden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws