vrijdag, 9 december 2022
spot_img
HomeLifestyleLeo van Doeselaar op 175-jarige orgel in de Oude Blasius, met Twickels...

Leo van Doeselaar op 175-jarige orgel in de Oude Blasius, met Twickels support

Delden – De huidige organist van het Naberorgel, Matthijs ten Thije, schreef met André Jansen een ‘Orgelgeschiedenis van de Oude Blasiuskerk te Delden vanaf de zestiende eeuw tot heden’. Daarin staat uiteraard het verhaal van het Naberorgel beschreven. In 1845 werd er definitief besloten om het oude orgel in de Oude Blasiuskerk van Delden door ‘een geheel nieuw en grooter orgel’ te vervangen. Het probleem van de financiën werd daarbij opgelost door het aanbod van J.D.C. baron van Heeckeren om de kosten van het nieuwe orgel te zullen dragen. In ruil daarvoor moest de gemeente dan afzien van het benoemingsrecht van de eerste predikant. Als voorwaarde werd gesteld dat Van Heeckeren zijn leven lang de predikant zou benoemen, maar dat na zijn dood dit recht afwisselend de kerk en Twickel zou toekomen. Stad Delden toonde zich daarop verheugd over de gevonden oplossing ‘overwegende dat de kerk de kosten van een nieuw orgel nimmer uit hare bezittingen zal kunnen vinden…’. 

In restauraties van het orgel van 1921 (met desastreus resultaat) en die in de jaren 1966-1970 (herstel naar de oorspronkelijke authentieke stijl) is hard gewerkt aan de innerlijke status van het orgel. Bij de ingebruikname van het gerestaureerde orgel in 1970 werd in een toespraak van de voorzitter van de restauratiecommissie de baronesse van Twickel, M.A.M.A. van Heeckeren van Wassenaer zeer gecomplimenteerd omdat zij ondanks haar hoge leeftijd met veel interesse de restauratiewerkzaamheden had gevolgd. Ook de buitenkant van het orgel is de laatste jaren fantastisch opgeknapt. Het orgel is weer heel fraai om te zien!

In het voorwoord bij het jubileumprogramma van komende concert op zaterdagavond 5 november verwoordt de huidige bewoner van Twickel, Roderick zu Castell-Rüdenhausen, zijn grote waardering van het orgel: ‘Ik weet niet welk orgel er in 1847 vervangen is, maar het kan niet anders of men vond op Twickel dat de prachtige kerk toen een beter of mooier exemplaar verdiende. De kwaliteit van dit instrument en de dankbaarheid van de gemeente blijken uit het feit dat het orgel er optimaal bij staat, en onverminderd de ruimte tot de nok toe vult met indrukwekkend geluid. Het is een grote eer om in die traditie van kwaliteit en eerbied te mogen staan.’

Zo blijkt de relatie tussen de Oude Blasiuskerk en de bewoners van Twickel al die jaren innig en van groot positief belang te zijn geweest. 

Dat is nu 175 jaar geleden en wordt gevierd met een orgelconcert door de landelijk en internationaal vermaarde organist Leo van Doeselaar. Op zaterdagavond 5 november 2022 speelt hij een programma met werken van en rond Mendelssohn-Bartholdy, onder de titel: Mendelssohn & Zn. Hij begint met een aantal delen uit het Wohltemperierte Clavier van Bach. Daarna meerdere werken van Mendelssohn Bartholdy. Maar ook van de Nederlands componist Johannes Gijsbertus Bastiaans

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist (van het Concertgebouw), pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland. Van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Al meer dan 30 jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt Van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld-en geluidsproject ‘All of Bach’. 

Van Doeselaar stapt in een historische lijn van vaste organisten die eindigt met de organisten Willem Mesdag en Gerrit Hoekstra (Concerten bij kaarslicht). Ook in de concertreeks van o.a. de Cultuurvrienden Oude Blasius hebben al veel kwaliteitvolle organisten gespeeld, van diverse pluimage, zoals Gijs Schoonhoven, Piet Wiersma, Louis ten Vregelaar, Maarten Wilmink, Liga Vilmane, Henk Linker, Gerrit Kommers, Bert van den Brink, Pieter-Jan Belder, Gert van Hoef. En nu wekelijks Matthijs ten Thije.

Zie voor het complete programma en achtergronden: www.cultuurvrienden-oudeblasius-delden.nl Kaarten voor leden Cultuurvrienden Oude Blasius € 8,00, voor niet-leden € 12,00, vrije toegang voor jongeren t/m 16 jaar. Voorverkoop via NL 45 RABO 0317 6914 14 en bij The Read Shop Delden. Aan de kerkzaal op zaterdag 5 november, vanaf 18.30 uur. Het concert begint om 19.30 uur.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws