woensdag, 8 februari 2023
spot_img
HomeCultuurLeren dorsen met de hand bij Museumboerderij Wendezoele

Leren dorsen met de hand bij Museumboerderij Wendezoele

Ambt Delden – Ambachten zijn niet iets van het verleden, ze zijn relevant voor nu en hebben toekomst. Steeds meer mensen, ook jongeren, willen een ambacht leren omdat er veelal met natuurlijke en lokale materialen wordt gewerkt met respect voor de omgeving.

Museumboerderij Wendezoele welke gelegen is op het prachtige landgoed Twickel, biedt de mogelijkheid om weer oude ambachten te leren. Op dit moment zoekt de dorsgroep een aantal mannen om te leren dorsen met de hand. Een dorsgroep bestaat uit drie dorsers, een reserve en een presentator. Er wordt gedorst bij demonstraties en ook in wedstrijdverband provinciaal en landelijk. Een wedstrijd duurt 20 minuten, de rogge wordt uitgelegd, geslagen met een stok, (een koeze), enkele keren gedraaid en daarna wordt het stro weer opgeruimd en het graan schoongemaakt. 

Lijkt het je leuk om dit ambacht uit te oefenen en in stand te houden, meld je dan aan via secretariaat@wendezoele.nl. Uiteraard kunnen ook de dames zich opgeven om dit ambacht te leren. We gaan dan proberen een damesploeg te vormen! 

De museumboerderij is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 in Ambt Delden (nabij kasteel Twickel). 

Voor info www.wendezoele.nl 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws