woensdag, 22 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsDiepenheimLespakket Stolpersteine Diepenheim

Lespakket Stolpersteine Diepenheim

Diepenheim – Vrijdag 1 april werd door de werkgroep Stolpersteine Diepenheim een lespakket aangeboden aan obs Stedeke.

Op 15 oktober 2021 werden op initiatief van de werkgroep Stolpersteine Diepenheim elf Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers uit Diepenheim. In navolging van dit project heeft de werkgroep een lespakket laten ontwikkelen door Marieke ten Berge – ten Voorde van ‘Marieke Ontwikkelt’. Deze lessenserie is bestemd voor groep 7/8 van obs Stedeke en vertelt over de geschiedenis van de Joodse slachtoffers uit Diepenheim, de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder en over oorlog en vrijheid in het algemeen. Een onderwerp wat vandaag de dag helaas weer heel erg actueel is. 

Het lespakket bestaat uit zes lessen. Elke les bevat informatie, vragen en opdrachten. Ook is veel historisch beeldmateriaal opgenomen. In aanloop naar de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei kan de lessenserie door de leerkracht worden gebruikt om de schoolkinderen kennis te laten maken met de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Diepenheim en in Nederland. Ook kan het thema oorlog en vrijheid in het algemeen aan de hand van het lespakket worden besproken.

Op vrijdag 1 april was het 77 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. Die dag werden door de werkgroep Stolpersteine Diepenheim samen met de ontwikkelaarster Marieke exemplaren van de lessenserie uitgereikt aan juf Danique Schmaloer van groep 8 van obs Stedeke. Ook werden die dag door de leerlingen van groep 8 de elf Stolpersteine gepoetst, zodat de gedenkstenen weer mooi glanzen.

Het lespakket is ook voor andere belangstellenden kosteloos beschikbaar en te downloaden via de website van Stichting CuBaHof (www.cubahof.nl), het samenwerkingsverband tussen de basisscholen en culturele instellingen in de gemeente Hof van Twente.

Voor meer informatie: www.kunstmomentdiepenheim.nl.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle