woensdag, 8 februari 2023
spot_img
HomeSportMaarten ter Hofte binnen jaar van plaats 236 naar plaats 96 op...

Maarten ter Hofte binnen jaar van plaats 236 naar plaats 96 op wereldranglijst

GoorRolstoeltennisser Maarten ter Hofte is hard op weg naar de top. Recentelijk vertrok hij als nummer 104 van de wereldranglijst men’s singles voor twee toernooien naar Italië. Door een aantal goede wedstrijden heeft hij zich nu bij de beste 100 van de wereld geschaard op plaats 96. Daarmee heeft hij zijn beoogde doel voor 2022 reeds behaald. 

Maarten: “Het eerste toernooi op Sardinië heb ik in de enkel de eerste ronde gewonnen en daarna tegen de eerste geplaatste in een driesetter verloren. De dubbel samen met Nederlander Robin Groenewoud wonnen we de eerste ronde en verloren we helaas in de kwartfinale. Het tweede toernooi won ik ook de eerste ronde enkel en daarna verloor ik tegen de vierde geplaatste. Ook in de dubbel wonnen we de eerste ronde en verloren we wederom in de kwartfinale.”

Elke gewonnen wedstrijd levert uiteindelijk weer punten op voor de wereldranglijst. Hoe hoger hij op de wereldranglijst komt, hoe moeilijker de wedstrijden worden. Maar Maarten geniet van de uitdaging en weet dat deze wedstrijden leerzaam zijn en hem alleen maar beter maken. 

Aankomende drie weken staan weer in het teken van hard trainen en dan gaat hij zijn geluk weer beproeven op Belgische bodem vanaf 21 juli. 

Een stukje historie

Maarten ter Hofte, rolstoeltennisser, is misschien (nog) niet bekend bij iedereen, maar noteer deze naam maar vast. Zijn vastberadenheid en ambities in het rolstoeltennis steekt hij niet onder stoelen of banken. Maarten wil wereldkampioen worden, naar Wimbledon en naar de Paralympische Spelen en daar heeft hij echt alles voor over. Dit 18-jarige Goorse sporttalent werd op 3 oktober 2003 geboren met Spina Bifida. Bij deze aandoening geeft het ruggenmerg de signalen vanuit de hersenen niet goed door en kun je je voeten, benen en heupen niet of minder goed bewegen. Door de verminderde spierkracht in de benen zijn velen genoodzaakt een rolstoel te gebruiken. Ooit was Maarten  een veelbelovende keeper bij voetbalvereniging Hector, maar zijn benen lieten hem in de steek. Maar Maarten is een sporter pur sang en probeerde te bedenken wat bij hem zou passen, nu hij als rolstoelsporter door moest gaan. Uiteindelijk koos hij voor tennis en zijn talent bleef niet onopgemerkt. 14 jaar was hij toen hij zijn eerste spelletjes op gravel speelde en in 2017 maakte hij deel uit van de Nationale Talenten Selectie. Een jaar later won hij gelijk zijn 1e internationale tennistoernooi. Daarna won hij nog vele nationale en internationale toernooien. Hij werd drie keer Nederlands kampioen en tweede op de wereldkampioenschappen bij de junioren.

Maarten wil naar de top

Maarten heeft veel handigheid, souplesse, inzicht en een hele lading passie en ambitie waardoor hij vrijwel alle sporten moeiteloos oppakt. Al deze dingen hebben hem al ver gebracht maar Maarten wil meer. Maarten wil naar de top. Van alle 600 mannelijke rolstoeltennissers in de wereld, junioren en senioren, stond hij in augustus 2021 nog op plaats 236 van de wereldranglijst. Om deel te mogen nemen aan de Paralympische Spelen moet hij in de top 30 van de wereldranglijst staan. Sinds hij vorig jaar oktober 18 werd, moest hij stoppen bij de junioren en zijn entree maken bij de senioren. Om met de ‘grote mannen’ mee te kunnen doen, ontbreekt het Maarten soms nog aan kracht en ervaring. Hij ziet de komende jaren echtere genoeg potentieel voor groei en verbetering. Zijn laatste toernooien leverden hem al flink wat punten op waardoor hij nu al binnen de top 100 staat op de 96e plaats.

Padel tennisleraar

De vele trainingen, toernooien, hotelovernachtingen, begeleiding, materialen en sportvoeding kosten echter handen vol geld. Maar als Maarten geen toernooien speelt kan hij geen punten verdienen om te stijgen op de wereldranglijst. Hij zit nog op school, het Johan Cruijff College in Enschede, waar hij de opleiding Sport & Coaching volgt. Voor zijn school gaat hij voor een keuzedeel ook nog de opleiding Padel tennisleraar volgen zodat hij straks misschien Padel trainingen kan geven om geld te verdienen voor zijn tenniscarrière.

Word sponsor of supporter

Wil jij dit talent uit onze eigen Hof van Twente steunen om zijn weg naar de top te bereiken? Dat kan door sponsor of supporter te worden van Stichting Wheelchairtennis Maarten ter Hofte. Kijk op de website www.maartenterhofte.nl of volg hem op Facebook. Heb je vragen aan Maarten of wil je een keer een clinic volgen, dan kun je mailen naar info@maartenterhofte.nl of bel 0641466155. Volg ook vooral de berichtgeving in het Hofweekblad want de redactie volgt hem op de voet. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Sport

Laatste Nieuws