Risico nog vaak onderschat
Twente – De feestdagen zijn voor veel mensen synoniem met gezelligheid: cadeautjes, lekker eten én lekker drinken. Toch waarschuwt onder meer de politie om het op dit vlak rustig aan te doen. Helaas ziet men jaarlijks weer pieken qua alcohol-gerelateerde ongevallen rond de feestdagen. Begin december waren er al meer mensen bekeurd voor rijden onder invloed dan in heel 2021; ruim 36.000 mensen. En dan moeten de feestdagen nog beginnen…
Uit een analyse van het Smart Traffic Accident Reporting (STAR) initiatief van de politie, verzekeraars en verkeersbureau VIA blijkt dat er rond de feestdagen nog statistisch vaak ongelukken zijn waarbij alcohol een rol speelt. Concreet ligt het aantal alcoholongevallen rond de jaarwisseling 29 procent hoger dan in een gemiddeld weekend. Ook in het weekend voor kerst is een piek zichtbaar: 21 procent meer ongelukken met alcohol dan gebruikelijk.
Uit de analyse bleek ook dat de alcoholongevallen rond kerst voornamelijk aan het begin van de nacht gebeuren; iets na middernacht. Rond de jaarwisseling zijn de meeste alcoholgerelateerde ongevallen juist tussen 04.00 en 09.00 uur. Statistisch zijn mannen veel vaker schuldig aan dit vergrijp dan vrouwen; 80 tegenover 20 procent bij benadering.
Een belangrijk fenomeen om in het oog te houden is de restalcohol. Zoals de cijfers rond de jaarwisseling aangeven: ook veel mensen worden juist in de ochtend erna betrapt op rijden onder invloed. Dit zijn mensen die rond middernacht hun laatste glas dronken, naar bed gaan en de volgende ochtend vroeg op zijn. En dan kun je nog gemakkelijk boven de limiet zitten, hoewel je zelf niet het idee hebt. Laat de volgende ochtend dus het liefst de auto staan – of kies voor een alcoholvrije jaarwisseling.
Naast alcohol speelt ook het gebruik van medicijnen en verdovende middelen een rol in het aantal ongevallen. De politie test hier tegenwoordig actief op en de boetes zijn niet mals. Het kan je enkele honderden euro’s kosten, wat geen mooi begin is van het nieuwe jaar.
Ook bestuurders die medicijnen op recept slikken doen er verstandig aan om voorzichtig te zijn met alcohol. De combinatie van alcohol en medicatie kan een flinke impact hebben op de rijvaardigheid, met alle gevolgen van dien. In veel gevallen staat het duidelijk aangegeven op de verpakking van de medicijnen of in de bijsluiter die men van de apotheek ontvangt. Twijfelt u echter? Kijk dan op www.rijveiligmetmedicijnen.nl. Hier kan men de naam van de medicatie invoeren om zo te bepalen of deze een risico opleveren voor de rijvaardigheid. In de praktijk is de pakkans voor rijden onder invloed van medicijnen klein; het is lastig aan te tonen dat de gebruiker bewust was van een mogelijk effect van de medicatie. Het blijft dan ook vooral de eigen verantwoordelijkheid: bij twijfel, liever een taxi dan een ongeluk.