dinsdag, 28 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsMarkeloMega windindustrie bedreigt ook Markelo

Mega windindustrie bedreigt ook Markelo

Markelo – Tegen de grens van Markelo aan, zijn er plannen voor een mega wind industrie. Het lijkt alsof het een zaak is voor inwoners van Lochem, maar ook inwoners van Markelo krijgen hier direct mee te maken. Initiatiefnemers lijken nog ruimte te laten voor inspraak via een klankbordgroep, maar tegelijkertijd is het duidelijk dat deze klankbordgroep geen vetorecht krijgt. Daarnaast zijn er al vastomlijnde plannen richting Provinciale Staten Gelderland. Inspraak lijkt een wassen neus. Iedereen kent de televisietoren in Markelo, maar deze giga windturbines zullen in een veel groter gebied te zien en te horen zijn en landschapsbepalend worden. Een dergelijk project, in een gebied dat relatief dicht bevolkt is en gekenmerkt wordt door flora en fauna, zal qua impact zijn weerga niet kennen.

Windindustrie op deze schaal in een dergelijk gebied, is ongekend in Nederland. Onderzoek wijst uit dat het een belangrijke weerslag zal hebben op gezondheid en productiviteit van mens en dier. Het landschap zal fors inboeten aan aantrekkelijkheid en dat zal zijn invloed hebben op welbevinden, recreatie en toerisme in Markelo. Boeren en burgers worden een worst voorgehouden in de zin van een participatiemodel, maar dat zal een schijntje zijn in vergelijking tot het grote geld dat richting een paar windexploitanten gaat. De werkelijke consequenties lijken te worden gebagatelliseerd door initiatiefnemers door vage praatjes en plaatjes. De werkelijkheid is dat landschap en gemeenschap nooit meer hetzelfde zullen zijn na mogelijke realisatie van dit voornemen en dat is een trieste conclusie voor Markelo en haar inwoners.

Op 9 februari vanaf 19.00 uur is er een ludieke ingetogen publieksactie voor het Kulturhus in Laren, waar initiatiefnemers hun informatieavond hebben. Maakt u zich ook grote zorgen over deze mega-turbines van 280 meter hoog? Kom dan 9 februari en doe mee! 

Wilt u reageren ? Mail dan naar info@beoenergie.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle