maandag, 6 februari 2023
spot_img
HomeNieuwsDeldenMevrouw Smit-Smeenk viert 100e verjaardag

Mevrouw Smit-Smeenk viert 100e verjaardag

Delden – In een gezellige en mooi versierde kamer op de begane grond in De Wieken zit mevrouw Smit-Smeenk op dinsdag 27 juli het stralende middelpunt te wezen op haar eigen verjaardag. Op het raam buiten hangt een A4-tje met een foto van haar en daaronder de tekst: “Het is echt waar, mevrouw is 100 jaar!!! Zwaaien maar….” De opdracht wordt braaf uitgevoerd door passanten, tot groot genoegen van de jarige.   

Burgemeester Ellen Nauta kwam mevrouw Smit ooit tegen toen ze 95 jaar was geworden. Ze vertelde toen dat het in de gemeente Hof van Twente gebruikelijk is dat de burgermeester haar dan een bezoek zal brengen als ze 100 wordt. “Belofte maakt schuld”, zegt Nauta, die inderdaad nu haar opwachting maakt en mevrouw Smit van harte feliciteert. “U heeft de mijlpaal van 100 jaar bereikt, wat knap! En wat bent u mooi op uw verjaardag!” Mevrouw Smit glundert onder alle aandacht. 

Veel meegemaakt

Ze is een geboren en getogen Deldense die in de afgelopen 100 jaar het nodige heeft meegemaakt. In de Marktstraat zag ze op 27 juli 1921 het eerste levenslicht. Haar ouders hadden daar een levensmiddelenzaak. Ook had ze een broer en een zus. Helaas overleed haar moeder toen ze 10 jaar was, waardoor haar 10 jaar oudere zus, tante Jannie, voor haar moest zorgen. Allemaal hielpen ze mee in de winkel en mevrouw Smit zorgde ook nog eens voor de drie kinderen van haar zus. Eén daarvan, nicht Hetty, is ook op haar verjaardag. Voor een korte periode nam haar vader de drie kinderen mee naar Borne maar dat vond ze helemaal niks. Eenmaal volwassen keerde ze terug naar Delden en nam de sigarenzaak in de Marktstraat over. Daarvoor moest ze eerst haar middenstandsdiploma halen. Toen ze 19 was, brak de oorlog uit. Daar kan ze zich nog veel van herinneren. “Ja”, knikt ze, “ik heb heel veel meegemaakt, maar gelukkig heb ik het allemaal aangekund.” Marga, haar dochter beaamt dat: “Mama is altijd iemand geweest van doorgaan!” 

Adem halen

Met haar man woonde ze aan de Vossenbrinkweg en ze kregen een dochter, Marga. Haar man ontviel haar veel te vroeg, hij werd maar 60 jaar. Inmiddels zijn er ook al twee kleinkinderen en maar liefst  vijf achterkleinkinderen. Mevrouw Smit is ook zeer bedreven in kaarten en Rummikub. Ze moet het soms zelfs nog uitleggen aan haar jongere medebewoners maar feit is, ze houdt heel erg van gezelligheid en mensen om haar heen. De verjaardag werd afgelopen weekend met de familie al uitgebreid gevierd op Camping Mooi Delden en gisterenmiddag was er een ‘aangeklede’ borrel bij de Sevenster. Burgemeester Ellen Nauta neemt ook afscheid en zegt: “Vanaf nu kom ik elk jaar bij u op bezoek zolang ik burgemeester ben.” Mevrouw Smit vindt dat een prima plan. Gerda, een van de verpleegkundigen van De Wieken loopt spontaan binnen, feliciteert haar en zegt: “Wat moet ik doen om de 100 te halen?” De zeer helder van geest zijnde mevrouw Smit antwoordt: “Niet vergeten adem te halen.”

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle