donderdag, 23 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleMiss met een missie

Miss met een missie

Foto: Roy Froma

Sint Isidorushoeve – Het is een vooroordeel dat ze graag uit de wereld wil helpen. Bij missverkiezingen hebben mensen vaak het idee dat ze naar het perfecte plaatje zitten te kijken. Maar de praktijk is soms heel wat weerbarstiger. Lian Smit (17) uit Sint Isidorushoeve is een miss met een beperking. Maar ook een miss met een missie: “Ik hoop dat mensen hier iets van opsteken en aardiger tegen elkaar doen.” Lian werd gepolst door Danae Slooff, winnares van de verkiezing van vorig jaar. “Ze benaderde me via sociale media. Of ik wilde meedoen aan de verkiezing voor Miss Teen of Overijssel. Geen gewone missverkiezing maar een wedstrijd, waaraan een goed doel is gekoppeld.”

Waarna ze met een select gezelschap meedeed aan de castingdag begin december. “Waarbij je jezelf van je beste kant moet laten zien. Daarvan doen er nu twintig zogenoemde teens (meiden van 15 tot en met 18 jaar) en twintig beauty’s van 18 jaar en ouder mee aan de finale van de verkiezing.”

Finale

Inmiddels is Lian uit ‘De Hoeve’ – zoals het kerkdorp van Haaksbergen lokaal wordt genoemd – doorgedrongen tot de finale. Vooral de achterliggende filosofie van de verkiezing spreekt haar aan. “Als deelneemsters worden we geacht ons in te zetten voor de Linda Foundation. Iets wat ik voor 110 procent doe. De Linda Foundation maakt zich sterk voor kinderen die opgroeien in gezinnen die het niet al te breed hebben. In Nederland groeit één op de negen kinderen op in armoede. Iets wat niet zou mogen. Want dat betekent in de praktijk: niet kunnen sporten, vaak geen lekkere warme jas en niet met vakantie. Een feestje geven voor vriendjes en vriendinnetjes is vrijwel onmogelijk. Erg triest dat dat vandaag de dag kennelijk nog kan.”

Lege flessen

Behalve dat de missen een gezamenlijke oproep doen om een donatie te doen aan de Linda Foundation doet Lian dit ook nog op een andere manier. “Ik werk in de weekenden en mijn vrije tijd bij Jumbo Leussink in Haaksbergen en daar kunnen mensen de komende paar maanden een poster van mij vinden bij de flesseninname. Wie dat wil, kan daar doneren voor de Linda Foundation.”

De grote finale staat voor 19 maart met rood in haar agenda omcirkeld. Tot die tijd bereidt ze zich volop voor. “Daarvoor hebben we trainingsdagen bij onze sponsor Trifora Sport and Health Club. Ook krijgen we van Charina Bartels en Michelle van Sonsbeek training hoe we over de catwalk moeten lopen.”

Misverstand

Ze wil graag een misverstand uit de weg ruimen. “Als het gaat over een missverkiezing, wordt er vaak ‘een perfect plaatje’ geschetst. Iets wat vaak negatief wordt opgevat. Enorm jammer want iedereen is perfect hoe hij of zij is. Voor mij moet een goede miss zowel van binnen als van buiten stralen en mag dit overbrengen op anderen. Ik ben trots dat ik tijdens de finale mezelf mag presenteren. Vooral ook omdat ik zelf al jaren rondloop met een beperking. Van jongs af aan heb ik namelijk veel lichamelijke klachten. Tot voor een paar maanden geleden moest ik erg vaak naar het ziekenhuis voor behandeling en therapie. Ik ben zwaar hypermobiel en heb reumatische klachten. Ik hoop dat mensen hiervan iets opsteken en een stukje aardiger doen tegen elkaar. Zodat niemand meer buiten de boot valt.”

Ze hoopt dat nu – door ‘Poll Overijssel Lian’ naar 3010 te sms’en – zoveel mogelijk mensen haar gaan steunen. Met haar beperking hoopt ze een inspiratiebron te zijn. “Voor mensen en vooral jonge meiden. Dat ze gewoon doen waar ze gelukkig van worden. En dat ze zich door niets of niemand zomaar laten tegenhouden.” 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws