donderdag, 30 juni 2022
spot_img
HomeNieuwsHof van TwenteMozaïekbank in teken van 100 jaar algemeen kiesrecht

Mozaïekbank in teken van 100 jaar algemeen kiesrecht

Blijvend gedenkteken bij gemeentehuis

Hof van Twente – Op dinsdagavond 15 september was de onthulling door burgemeester Ellen Nauta van een mozaïekbank die in het teken staat van het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht. De bank is gemaakt naar aanleiding van een motie van GroenLinks die unaniem door de gemeenteraad is aangenomen. Het ontwerp van de bank is tot stand gekomen met behulp van een ontwerpwedstrijd. Het ontwerp moest verwijzen naar 100 jaar algemeen kiesrecht. Het winnende ontwerp kwam van het Goorse smartlappenkoor Ditus Goris. Het mozaïekwerk is verricht door vele vrijwilligers onder leiding van Stadslandbouw Hof van Twente.

Motie

Op 18 december 2018 is door de gemeenteraad de motie ‘vieren en eren 100 jaar kiesrecht’ aangenomen. In deze motie is het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een blijvend herinneringsteken bij het gemeentehuis te plaatsen ter ere van 100 jaar algemeen kiesrecht. Het college koos voor een mozaïekbank die net als de andere mozaïekbanken bij het gemeentehuis door vrijwilligers is gemozaïekt.

Prijsvraag en uitvoering

Voor het ontwerp is een prijsvraag uitgeschreven. Mensen konden hun ideeën inleveren. Een vakkundige jury koos voor het ontwerp dat is ingediend door smartlappenkoor Ditus Goris. Het smartlappenkoor heeft ook meegeholpen met het mozaïeken net als vrijwilligers van Stadslandbouw. De bank is gemaakt in het pand van Kringloop Outlet Hof van Twente die hiervoor ruimte beschikbaar stelde. Eén en ander werd begeleid door Ina van de Riet van de stichting Stadslandbouw Hof van Twente.

100 jaar kiesrecht

In 2019 vierde Nederland honderd jaar algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen.

Tot 1917 mochten alleen bemiddelde en goed opgeleide mannen stemmen. In 1917 kregen alle mannen vanaf 25 jaar kiesrecht. In 1919 volgde een nog grotere uitbreiding van het aantal kiezers: toen kregen vrouwen ook kiesrecht. GroenLinks geeft in de motie aan dat bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 37,5% van de kiesgerechtigden niet heeft gestemd. Daarmee is blijvende aandacht voor het kiesrecht zinvol. De mozaïekbank voor het gemeentehuis heeft met opzet geen rugleuning, want, zo sprak Nauta:”In een democratie moet je altijd waakzaam zijn.” 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle