dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeNieuwsBenteloNatuurbegraafplaats Het Wienerveeld officieel geopend

Natuurbegraafplaats Het Wienerveeld officieel geopend

Bentelo – Eindelijk is het zover… Badend in zonlicht, fluitende vogels, een oase van rust: Natuurbegraafplaats Het Wienerveeld van Jan Nijhuis en zijn partner Joke Beenakker is maandag 21 juni officieel geopend. Ze hadden eerder open willen gaan maar door corona en andere perikelen werd het steeds uitgesteld. Maar ze kozen 21 juni, de langste dag van het jaar, als officiële openingsdatum. 18, 19 en 20 juni hielden ze open dagen die erg goed bezocht zijn. Er is blijkbaar steeds meer behoefte aan een laatste rustplaats in de natuur. 

De Gertievijver

Gertie Hissink, landschapsadviseur en natuurbeheerder, raakte in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van de natuurbegraafplaats. Door zijn expertise, liefde voor de natuur en enthousiasme zijn de plannen tot uitvoering gebracht. Helaas kon Gertie de opening niet meer meemaken. Ten gevolge van een slopende ziekte stierf hij op 28 augustus 2020. Geheel naar zijn wens kreeg hij zijn laatste rustplaats op Het Wienerveeld, aan de oever van de Gertievijver. De vijver bestond al een paar jaar, maar is tot driemaal zijn omvang uitgegraven met hele vlak aflopende oevers. Joke: “We hebben ontzettend veel te danken aan Gertie. Zonder hem hadden we dit alles niet kunnen realiseren, want de wet- en regelgeving, vergunningen en eisen aan een natuurbegraafplaats zijn zo veelomvattend. Naast zijn enorme kennis en kunde, wordt hij ook als persoon gemist.” Behalve een uitkijkplaats zijn er ook ‘wilde’ bloemenstroken aangelegd, om insecten als bijvoorbeeld de wilde bij aan te trekken. 

Boskapel

Vanaf de zandweg kan de overledene in een natuurkist, vanuit de rouwauto met een loopkoets naar de boskapel worden gebracht. Deze open plek in het bos doet dienst als kapel waar de ceremonie in de open lucht kan worden gehouden. Mensen die kiezen voor een natuurgraf zijn doorgaans mensen die sowieso al een grote verbondenheid hadden met de natuur en dat ook graag kiezen als laatste rustplaats, met de gedachte het lichaam weer terug te geven aan de natuur. Ook een urn, gemaakt van natuurlijke materialen, kan er begraven worden, maar er zijn ook twee strooivelden aangelegd. 

Plantenlijst 

Een natuurgraf hoeft in principe niet onderhouden te worden. De graven zullen langzaam opgaan in de natuur. “Wilt u toch een bloemetje op het graf van uw dierbare laten groeien, dan kunt u aan de hand van onze plantenlijst iets uitzoeken wat in het bos gedijt en geen bedreiging vormt voor het biologische evenwicht”, legt Joke uit. Wilt u met eigen ogen zien hoe de natuurbegraafplaats eruitziet? Maak dan een afspraak voor een bezichtiging. Telefoon 06-12912574 of kijk op de website www.wienerveeld.nl. Mailen kan ook, naar info@wienerveeld.nl.

Natuurbegraafplaats Het Wienerveeld, Wiener-Benteler Scheidingsweg 11 in Bentelo.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle