maandag, 6 februari 2023
spot_img
HomeNieuwsNieuwe fietsroute langs 50 Sporen WO2 in Markelo

Nieuwe fietsroute langs 50 Sporen WO2 in Markelo

Nadat de geplande activiteiten om 75 jaar Bevrijding te herdenken en te vieren zowel vorig jaar als dit jaar geen doorgang konden vinden, heeft het bestuur van de Stichting Herdenken en Vieren van Vrijheid gemeend toch iets coronaproof voor de Markelose bevolking te organiseren. Door de al langer bestaande en erg populaire 7,5 kilometer lange wandelroute Sporen WO2 ontstond het idee om in het prachtige buitengebied van Markelo een fietsroute langs 50 sporen van de Tweede Wereldoorlog uit te zetten.

In een programmaboekje worden, met foto’s en omschrijvingen, de sporen in deze omgeving weergegeven. Het is opmerkelijk om te zien dat er nog heel wat plekken zijn die aan deze tijd doen herinneren. Tijdens de route word je meegenomen in de spannende tijd die de inwoners van Markelo hebben meegemaakt en wordt ook duidelijk dat er veel offers gebracht zijn. 

De route heeft een afstand van totaal 63 kilometer en is ook te fietsen in twee afzonderlijke delen van circa 31 kilometer. In de gids is behalve de routebeschrijving ook een overzichtsplattegrond opgenomen. Via een QR-code, met een link naar de website www.vrijheidmarkelo.nl, is het ook mogelijk alle details op de plattegrond te bekijken.

De 23 speciaal vervaardigde schilderijen langs de route, met als thema Bevrijding en Vrijheid, geven een extra dimensie aan de fietstocht. Leden van de Kunststichting Markelo en leerlingen van de Markelose basisscholen hebben hierop uitgebeeld hoe zij onze huidige vrijheid ervaren.

Het is een fietstocht voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van Markelo in de Tweede Wereldoorlog en wie daarnaast wil genieten van het prachtige Markelose landschap en van kunstwerken van plaatselijke kunstenaars. 

De route is voor vijf euro verkrijgbaar bij het Infocentrum Markelo, Boekhandel Prins in Markelo, Restaurant Het Wapen van Markelo, Landgoed Kattenbergse Hoeve en de Readshop in Hengelo, Delden en Goor. De opbrengst komt ten goede aan de door de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo georganiseerde activiteiten in het kader van het herdenken en vieren van Vrijheid.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle