zondag, 27 november 2022
spot_img
HomeNieuwsGoorNieuwe mozaïekbank Goor in teken van bevrijding

Nieuwe mozaïekbank Goor in teken van bevrijding

Goor – Op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei, werd weer een nieuwe mozaïekbank onthuld in Goor. De Werkgroep 75 jaar Vrijheid heeft hiervoor het initiatief genomen. De gemeente Hof van Twente heeft vervolgens een opdracht verstrekt aan Stichting Stadslandbouw Hof van Twente voor deze bank. Wekenlang hebben vrijwilligers gewerkt aan de bank in de showroom van Auto Haafkes in Goor.

Het ontwerp is tot stand gekomen door Ina van de Riet, met inbreng van de Goorse Selma Hoek. Elementen die in het ontwerp zijn verwerkt, zijn de vredesfakkel, de Nederlandse vlag én de Poolse vlag. Deze laatste omdat Goor op 8 april 1945 is bevrijd door het Poolse leger. Vanwege de situatie in Oekraïne is ook de Oekraïense vlag verwerkt in de bank, weliswaar niet in mozaïek maar door schildering van de houten zitelementen.

De bank staat nabij het monument ‘Bomscherf’ in de Grotestraat. De onthulling vond plaats om 11.00 uur door burgemeester Ellen Nauta-van Moorsel in bijzijn van alle betrokken organisaties, net als vertegenwoordigers van de Poolse en Oekraïense gemeenschap. Ook werd het Poolse en Nederlandse volkslied ten gehore gebracht waarbij door de aanwezigen werd meegezongen, zowel respectievelijk in het Pools als in het Nederlands.

Albert Zorgen, aanwezig bij de onthulling, is een van de weinige overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. (foto zie onder)

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle