zondag, 5 februari 2023
spot_img
HomeCultuurOrgelkas restauratie Oude Blasius Kerk

Orgelkas restauratie Oude Blasius Kerk

Delden – Na een voorbereiding van vier jaar is deze week de restauratie van de kas van het Naber-orgel – een geschenk van Twickel in 1847 – van start gegaan. Uit onderzoek is gebleken dat de orgelkas sinds de bouw slechts drie maal een schilderbeurt heeft ondergaan , waarvan de laatste in 1970 een bijwerkbeurt was. Aanleiding om in 2017 een historisch kleurverkenningsonderzoek te laten uitvoeren aan het Rijksmonument door de restauratoren Bouwhuis & Journee. De conclusie in het rapport was dat het schilderwerk van het orgel dringend aan een onderhoudsbeurt toe is; de basiskleur is verweerd en vergeeld, het goud is sleets, de bijwerkingen zijn verdonkerd en daardoor vlekkerig geworden.

Het College van Kerkrentmeesters CvK heeft in 2018 op advies van de Stichting Twickel contact opgenomen met Taloart Restoration in Diepenheim – gespecialiseerd in het uitvoeren van restauratieschilderwerk – voor het opstellen van een uitvoeringsplan.

Beide voornoemde rapporten vormden de basis voor de geoormerkte deelsubsidie die door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is verleend voor de periode 2018 – 2024.

Eind 2020 heeft het CvK de opdracht verleend aan Taloart Restoration in Diepenheim om deze omvangrijke onderhoudsrestauratie uit te voeren conform de aanbevelingen genoemd in het historisch kleurverkenningsonderzoek.

Afgelopen week is de steiger rondom het orgel aangebracht en zijn door orgelbouwer Flentrop een aantal frontpijpen verwijderd. Tijdens de restauratieperiode zullen ook alle frontpijpen worden gereinigd.

Het orgel zal tijdelijk buiten gebruik zijn. De planning is dat de werkzaamheden in maart kunnen worden afgerond. Het buitenwerk stellen van het orgel zal zo kort mogelijk worden gehouden in overleg met betrokken partijen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het College van Kerk Rentmeesters, Kerkstraat 6, 7491 BL in Delden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws