In 2013 zijn in Goor Stolpersteine gelegd door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Op acht locaties in Goor werden voor zestien Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, messing gedenkplaatsjes gelegd, voor de huizen waar ze destijds woonden. Je vindt ze onder andere in de Grotestraat, de Schoolstraat en de Wheeme.
Elke jaar geven de leden van de Stichting Stolpersteine Goor (Arie Holkers, Duco Hoek, Eddy Gruppen, Sander Quee en Gerrit Alink) lessen in de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Vast onderdeel van de lessen is dan ook, om met de gehele groep Stolpersteine te bekijken. Daarnaast is er in de lessen aandacht voor discriminatie, racisme en uiteraard de Tweede Wereldoorlog en de holocaust.
Voor corona was het ook mogelijk om met groepen (groot of klein) een rondleiding te krijgen langs de Stolpersteine. Er wordt dan ook een bezoek gebracht aan de Joodse begraafplaats, met toelichting van Selma Hoek, en er wordt letterlijk stilgestaan bij een aantal andere markante plekken die herinneren aan de oorlog. Zowel de lessen als de rondleidingen zullen na de corona weer worden voortgezet.
Door de corona is dat nu allemaal anders geworden. Daarom heeft de Stichting Stolpersteine Goor in nauwe samenwerking met Hofstreek Omroep, nu een podcast gemaakt. Hierin wordt het verhaal verteld van de slachtoffers die tijdens de oorlog zijn vermoord. Waar woonden ze, wat deden ze, hoe werden ze opgepakt of verraden. Wanneer zijn ze op transport gegaan? Zijn ze vermoord in Auschwitz, Sobibor of elders? Kortom, het verhaal van de families Wolff, Rosendaal, Polak, Van Engel, Kwitser en Ten Brink zal ruim 75 jaar na dato, weer tot leven komen.
Op zondag 25 april zal de podcast voor de eerste keer worden uitgezonden via Hofstreek Omroep. Er is een herhaling op dinsdag 27 april en op 4 mei. Daarna kunnen je de podcast beluisteren via een link op de website van Hofstreek Omroep.
