dinsdag, 29 november 2022
spot_img
HomeGemeentePreventieve bestrijding eikenprocessierups begint binnenkort

Preventieve bestrijding eikenprocessierups begint binnenkort

Tijdens het voorjaar start de preventieve aanpak van de eikenprocessierupsen. Preventieve bestrijding betekent het bestrijden van de rupsen voordat ze hun brandharen krijgen. Binnenkort gaat Gildebor in opdracht van de gemeente met nevelspuiten nematoden in de boomkronen van eikenbomen spuiten. Omdat de werkzaamheden in de avond of nacht plaatsvinden kan dit voor geluids- of verkeershinder zorgen. Tijdens de bespuiting is het verstandig om de ramen dicht te houden omdat er nog oude brandharen van de eikenprocessierupsen kunnen ronddwarrelen. Op de website en via de socials van de gemeente worden datum en wijk of kern waar gewerkt wordt doorgegeven.

Bestrijding

Zodra eiken uitlopen, komen ook de eitjes van eikenprocessierupsen uit. Deze eitjes zitten op de uiteinden van de eikentakjes, hoog in de bomen dicht bij de uitlopende blaadjes. De rupsen worden bestreden door ze te bespuiten met nematoden, hele kleine aaltjes, die alleen rupsen doden. Dit middel wordt met een hogedrukspuit (een bomennevelspuit, zie foto) in de boomkronen gespoten. Om te zorgen dat alle rupsen worden geraakt, wordt de boomkroon helemaal natgespoten. Eventueel gelekt bestrijdingsmiddel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Daarnaast wordt op probleemlocaties waar heel veel eikenprocessierupsen zijn, bestreden met Xentari. Dit is ook een biologisch middel bestaande uit bacteriën die de eikenprocessierupsen doden. De preventieve bestrijding wordt alleen toegepast op gemeentelijke eikenbomen in de kernen. In het buitengebied bestrijdt de gemeente niet behalve op sommige drukbezochte plekken zoals bijvoorbeeld de scholen in het buitengebied.

Mogelijke overlast

Bespuiten met nematoden kan alleen in de avond of nacht. Dat komt omdat de nematoden door zon- of daglicht wordt afgebroken. De bespuiting kan geluids- en verkeershinder geven. Meestal is dit eenmalig, maar in gebieden met hoge risico’s (denk aan scholen, zorgcentra, gemeenschapshuizen, drukke fietspaden) kan het nodig zijn de bespuiting nog een keer te herhalen. De behandeling met Xentari kan overdag. Bij de toediening van beide middelen ontstaan er door de hogedrukspuit luchtwervelingen, waarin stof, stuifmeel en brandharen uit oude nestresten kunnen meekomen. Mensen kunnen daar last van krijgen. Het is daarom belangrijk dat ramen en deuren tijdens de bespuitingen gesloten zijn.

Meer informatie

Meer informatie over eikenprocessierupsen en de bestrijding ervan vindt u op de website https://processierups.nu en op de website van de gemeente.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Gemeente

Laatste Nieuws