woensdag, 22 maart 2023
spot_img
HomeCultuurUit het archief van Twickelblad.nl: Restauratie leidt tot vondst waterkelder

Uit het archief van Twickelblad.nl: Restauratie leidt tot vondst waterkelder

Elke week kunt u hier een artikel uit van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl

Ambt Delden – Bij werkzaamheden aan de kademuur van de gracht tussen het kasteel en het voorplein is een bijzondere vondst gedaan: naast de kade werd een citerne of waterkelder aangetroffen.

De 18e-eeuwse kademuur vertoonde ter hoogte van het noordelijk bouwhuis
een behoorlijke welving die hersteld moest worden. De enorme Bentheimerstenen werden stuk voor stuk verwijderd en na stabilisatie van de kademuur herplaatst en met loodverbindingen verankerd. Dit alles volgens een plan van de bouwafdeling van Twickel, dat is voorgelegd aan de gemeentelijke monumentencommissie. Gebouwenbeheerder Louis Volker: “Tijdens de uitvoering is besloten om een lichte welving in de kademuur te laten bestaan waarbij wel een stabilisatie moest worden aangebracht om erger in de toekomst te voorkomen.” De kademuur werd aan de kant van het voorplein tot op een diepte van ongeveer 3 meter en met een breedte van 2,5 meter blootgelegd. Op 2 meter afstand van de kademuur is een betonnen wand geplaatst om van hieruit met roestvrije stalen stangen de verbinding te maken voor het stabiliseren van de kademuur….

Hele artikel lezen? Klik dan hier:https://www.twickelblad.nl/flipbook-2017-3/#10

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws