zondag, 5 februari 2023
spot_img
HomeZorgSalut-Welzijn is pilot gestart: Anne4Care

Salut-Welzijn is pilot gestart: Anne4Care

Hof van Twente – Michel van den Berg, welzijnsmedewerker en projectleider Anne4Care, bij Salut is heel enthousiast over de pilot met de tablet, waarmee je kunt beeldbellen, spelletjes doen, foto’s en filmpjes uploaden, agenda vullen, maar waar je ook je medicijngebruik in kunt zetten. De pilot wordt gedraaid in samenwerking met Saxion Hoge school, Salut en
Anne4Care. Met de inzet van ‘Anne’, mikken ze op een groep mensen, die op deze manier langer zelfstandig kan blijven wonen en minder eenzaam zal zijn door het gemak van onder andere beeldbellen. Denk aan ouderen met beginnende dementie of Alzheimer en hun mantelzorgers, maar ook mensen met een lichte verstandelijke beperking of autisme. Doel is om de technologische ontwikkelingen in de thuiszorg verder uit te diepen zodat cliënten langer thuis kunnen blijven wonen en mantelzorgers en zorgmedewerkers worden ontlast. 

Degenen die aan de pilot meedoen – 45 mensen waarvan 15 in Hof van Twente –
kunnen een aantal contactpersonen opgeven en deze worden in Anne4Care voorgeprogrammeerd. De tablet is ‘plug & play’-klaar voor de gebruiker. De tablet wordt op een vaste plek neergezet in huis en het beeld is altijd aan. De tablet wordt permanent aangesloten op de netstroom dus geen gedoe met batterijen. Omdat het een pilot betreft, doet elke deelnemer ook mee aan het onderzoek dat wordt gecoördineerd vanuit Saxion Hogeschool. Salut zorgt voor plaatsing van de tablets en begeleiding gedurende het project.

Anne luistert, reageert of helpt herinneren

Op de website anne4care.nl kun je lezen dat Anne zo is ontworpen dat ze op meerdere manieren je virtuele assistente is. Anne’s functionaliteiten zijn praktisch, maar ook leuk. Om Anne in huis te hebben is geen digitale kennis nodig en kan zo ingericht worden dat ze iedere dag bijdraagt aan een beetje plezier. Zij helpt om op een eenvoudige manier contact te hebben met anderen en om meer regie te houden op de dagelijkse dingen. Zo kunt u beeldbellen, Anne herinnert u aan uw afspraken en ze zorgt dat je je medicijnen op de juiste tijd inneemt. Anne luistert, reageert of helpt herinneren. 

Berichtgeving over de pilot door volgen van een gebruiker

“Het Hofweekblad gaat één gebruiker van de tablet volgen dus hou de berichtgeving over Anne4Care in deze krant in de gaten”, aldus Michel van den Berg, die hoopt dat het aanslaat en dat door de pilot veel dingen kunnen worden gefinetuned. Niet met de gebruiker maar met de mantelzorger wordt regelmatig contact gehouden, om te horen hoe het bevalt en waar ze nog tegenaanlopen. De pilot duurt tot medio oktober van dit jaar. Middels een huurovereenkomst bestaat voor iedereen de mogelijkheid ‘Anne’ ook na dit najaar thuis te gebruiken. Meer weten? Kijk op www.anne4care.nl of bel Michel 0547-260053, app 06-20894999 of mail naar info@salut-welzijn.nl 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Zorg

Laatste Nieuws