vrijdag, 3 februari 2023
spot_img
HomeNieuwsSeine Braakman: Het gezicht achter Doors Wide Open 

Seine Braakman: Het gezicht achter Doors Wide Open 

Goor – Seine Braakman, zoon van een agrariër, is in 1972 geboren in Marle, gemeente Hellendoorn, en groeide op op de boerderij. Echter op 19-jarige leeftijd wilde Seine aan de slag als zelfstandig ondernemer. Hij startte meerdere bedrijven, van taxi tot supermarkt; Seine probeerde het allemaal. Het één met meer succes dan het andere. Hij kende hoge toppen, maar ook diepe dalen. Een brand en een privéfaillissement deden hem resoluut tot inkeer komen. 

In 2009 ging zijn supermarkt in Nijverdal failliet. Braakman vertelt het zonder gêne: “Ik heb niks te verbergen. Iedereen wordt door schade en schande wijs, daar ben ik geen uitzondering op. En juist van die schade en schande kun je zoveel leren. Het heeft mij daardoor een rijker mens gemaakt, al bedoel ik dat niet in financiële zin.” Door het faillissement was hij in één keer alles kwijt, ook zijn huis. “Maar ik krabbelde ook weer op en heb alle schulden geregeld. Ik had eigenlijk alles best snel weer op de rit. Dat wetende dacht ik, kan ik daar andere mensen niet mee helpen? Want als je eenmaal in zo’n situatie belandt, heb je vaak geen idee waar je moet beginnen met puinruimen. Je bent moedeloos, radeloos, energieloos…” Braakman was als het ware ‘ervaringsdeskundige’ geworden op dit gebied. Maar het maakte hem ook humaner, milder, socialer… “Ik ging als vrijwilliger aan de slag bij Voedselbank Midden Twente. Toen het daar een beetje afliep omdat de recessie in die tijd zo goed als voorbij was, besloot ik in Goor ook iets dergelijks te starten. Maar het blijft niet alleen bij goederen en eten geven. Ik wil mensen ook helpen structuur aan te brengen in hun leven. Waar gaat het mis, en hoe kun je dat zo snel mogelijk bijsturen. En niet te vergeten, hoe kun je het voorkómen! Dit doe ik vanuit (h)erkenning en mijn persoonlijke ervaringskennis. Hierdoor ben ik vaak een voorbeeld van hoop voor anderen. Verder ben ik een ondernemer in hart en nieren en kan ik goed dingen regelen en aanpakken. Mijn allergie is onrecht, helaas zie ik dit teveel om mij heen. Mijn passie is onrecht tegen gaan en de mensen weer kracht en hoop bieden voor een betere toekomst.” 

Geen gemeentesubsidie voor de food bus

Zo heeft Seine recentelijk ook het initiatief genomen om de food bus te plaatsen in Goor, Markelo en Delden en het Noodfonds Energienota is in het leven geroepen. “Dit laatste ook vooral voor mensen die overal net buitenvallen. Dat zijn gewoon mensen met een goede baan, maar zij kunnen maar net de eindjes aan elkaar knopen door de torenhoge inflatie en energiekosten. Zij lopen elke subsidie of tegemoetkoming mis. Bij deze groep speelt schaamte een grote rol, tenslotte wil iedereen zichzelf kunnen bedruipen. Om die reden is de food bus op veel plaatsen verdekt opgesteld en onbemand. Maar deze mensen zouden ook eens moeten binnenlopen bij ons voor een gesprek. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan ze denken. En onze hulp is altijd gratis”, aldus Seine. Hoewel er veel gebruik wordt gemaakt van de food bus (zo’n 50 gezinnen in Hof van Twente) krijgt Doors Wide Open (nog) geen gemeentesubsidie om het project voort te zetten. Het college zegt nog geen budget te hebben voor deze voorziening. Door bedrijven en particulieren zijn gelukkig wel donaties gedaan waardoor het project toch tot 1 februari door kan gaan. Ondertussen zoekt Seine ook hulp bij het werven van landelijke fondsen en/of ideeën en tips om gelden op te halen.  

Word vrijwilliger bij Doors Wide Open

Doors Wide Open streeft naar armoede- en eenzaamheidsbestrijding in de breedste zin van het woord. De stichting telt momenteel zo’n 25 vrijwilligers, maar Braakman is naarstig op zoek naar meer. “Al is het maar een paar uurtjes per week, elke hulp is welkom”, zegt Seine. Zoek je een leuke vrijwilligersbaan in een gezellig team of heb je andere goede ideeën neem dan contact op met Seine Braakman stichtingdoorswideopen@gmail.com of bel telefoon nummer: 06-20539460. Uiteraard zijn spullen en donaties ook altijd welkom, rekeningnummer: NL27INGB0006753838 t.n.v. stichting Doors Wide Open.  

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle