woensdag, 22 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleSleepstorm hakt er in met hun vierde album

Sleepstorm hakt er in met hun vierde album

Delden/Hengelo – Na drie melancholische electro-poprock albums levert het Deldens/Hengelose Sleepstorm nu een stevig rock album vol gierende gitaren en ronkende bas. De elf songs zijn gevonden in een jaren oude berg demo’s, uit de tijd dat de band zich als een alternatieve rockband presenteerde, ruim voor hun eerste cd. Composities die nooit het podium zagen, maar nu, compleet gemaakt, zeer de moeite waard zijn.

Cirkel is rond

Sleepstorm’s eerste album ‘Dream Big’ (2015) kan het best omschreven worden als een ontstaan. Het oude achter je laten en het nieuwe laten ontspruiten als in de lente. Het tweede, ‘The Dark Of The Day’ (2017), gaat over sores, tegenslag en bovenal over tragiek; een lange verzengende zomer. Album drie ‘Autumn Sunset’ (2019) beschrijft de reis naar het onvermijdelijke einde, in de herfst van het leven. Met ‘Retrospect’ (2022) is de cirkel rond. Weemoedig terugblikken en zoeken in het archief, om oude composities nieuw leven in te blazen als ware het kleinkinderen.

Pandemie

In de coronatijd streamde Sleepstorm twee keer een non-stop live-set van 20 minuten op Facebook. Voor beide sets werden songs van de eerste twee albums gecombineerd met muziekstukken uit het oude repertoire, voorzien van nieuwe teksten. Inhoudelijk zijn deze geïnspireerd op de sombere toestand waarin de wereld zich bevond. Een unieke situatie waardoor ook Sleepstorm reflecteerde en het recyclen van oude muzikale ideeën leek op dat moment zeer toepasselijk. Langzaam ontstond het plan om niet alleen stukken her te gebruiken, maar een heel album te maken met nieuwe afgeronde ‘oude’ songs.

Podium

De bandleden besloten om met ingang van 2019 te stoppen met optreden. De derde cd waaraan ze toen werkten, werd een instrumentale. Er was immers geen noodzaak voor liedjes met zang. Maar om het vierde, nieuwe album compleet en af te maken waren teksten onontbeerlijk. Daarnaast was het idee geboren om elke song te begeleiden met een videoclip, ter compensatie van het niet live ten gehore brengen van het materiaal. Een ambitieus plan dat bijna twee jaar in beslag heeft genomen en de release datum steeds verder achteruit schoof. Uiteindelijk is er in de tien weken voorafgaand aan de release elke donderdagavond een muziek video op YouTube in première gegaan.

Het vierde album ‘Retrospect’ is vorige week donderdag 10 november op alle digitale platforms verschenen. Zie ook www.sleepstorm.nl

Sleepstorm is:

Bas van de Wiel, bas, zang; Martin Jan van Dalen, toetsen, producer en Michel Cerrone, gitaar. Bas van de Wiel: “Voor mij was het een herontdekkingstocht naar de begintijd van Sleepstorm. De videoclips zijn de creatieve kers op de taart.” Martin Jan van Dalen: “Het was wonderbaarlijk eenvoudig om demo’s van 10 jaar geleden te bewerken tot volwaardige songs. Het is eigenlijk stiekem wel lekker om weer met die wat hardere nummers bezig te zijn.” Michel Cerrone: “Het is verrassend hoe de nummers zijn geworden met zang, aangezien we ze jarenlang alleen instrumentaal kenden. En het is natuurlijk ideale muziek voor in de auto.”

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws