zondag, 29 mei 2022
spot_img
HomeNieuwsDeldenStadspomp Delden wordt begin 2021 gerestaureerd

Stadspomp Delden wordt begin 2021 gerestaureerd

Delden – De Stadspomp op de Markt in Delden is na 30 jaar weer toe aan een opknapbeurt. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor inmiddels geld beschikbaar gesteld. De werkzaamheden worden in het voorjaar van 2021 uitgevoerd, op basis van een inspectierapport van Monumentenwacht Oost, waarin het benodigde herstelwerk staat omschreven. Dit betreft vooral schilderwerkzaamheden, voegherstelwerk en ook de binnenzijde van de constructie wordt behandeld. Momenteel wordt eveneens een meer-jaren-onderhoudsplan opgesteld om het benodigde groot onderhoud ook voor de toekomst goed in beeld te hebben. Wethouder Harry Scholten zegt: “De stadspomp is een sieraad in het centrum van Delden, dat door veel inwoners wordt gewaardeerd. Na de restauratie kan dit Rijksmonument weer lange tijd mee.” 

De graaf van Twickel, het Historisch Centrum Hof van Twente, Vereniging Heemkunde Ambt en Stad Delden en de Stichting Delden Terug Naar Toen, hebben de gemeente, eigenaar van de pomp, eerder verzocht dit rijksmonument te restaureren. In een brief aan het college schreven zij dat de pomp inmiddels 125 jaar bestaat en hard toe is aan een opknapbeurt. In 2018 werd de stadspomp uitgeroepen tot ‘Pronkstuk van Delden’. 

De pomp werd in 1894 op de Markt in Delden geplaatst als dank aan baron Van Heeckeren. De tekst op de plaquette luidt: ‘Dankbare hulde van het bestuur en de burgers van Stad Delden aan Dr. R.F. baron van Heeckeren van Wassenaer voor de door hem in de gemeente aangelegde waterleiding nov. 1894’.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle