dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeCultuurStolpersteine Diepenheim gelegd

Stolpersteine Diepenheim gelegd

Diepenheim – Het Stolpersteine-project is een initiatief van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanwege hun geloof, geaardheid of ras door de nazi’s zijn gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven in de diverse vernietigings- en concentratiekampen. 

‘Stolpersteine’ oftewel ‘Struikelstenen’  worden gelegd om de herinnering aan de Joodse slachtoffers van het naziregime levend te houden. Elk overleden persoon wordt herdacht met een eigen Stolperstein. Een steen met op de kop een messing plaatje waarin de naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden zijn gestanst. De werkgroep Stolpersteine van Stichting Kunstmoment Diepenheim heeft zich ingezet om 11 Stolpersteine in Diepenheim te laten plaatsen in het rosarium ‘De Broenshof’ aan de Grotestraat ter nagedachtenis aan de twee omgekomen leden van de familie Nijstad die woonden op Grotestraat 9, in het trottoir voor Grotestraat 33 ter nagedachtenis aan de vijf omgekomen leden van de familie Polak en in het trottoir voor Haaksbergerstraat 22, ter nagedachtenis aan de vier omgekomen leden van de familie Herschel. 

We zien om in verwondering, opdat wij nooit vergeten

Oorspronkelijk zouden de Stolpersteine vorig jaar traditioneel worden geplaatst door Gunter Demnig. Vanwege de uitbraak van de coronapandemie werd dit uitgesteld maar ze zijn nu geplaatst op  vrijdag 15 oktober 2021, helaas niet in de aanwezigheid van Gunter Demnig. Laatstgenoemde heeft door corona zoveel achterstand opgelopen, dat Diepenheim nog jaren zou moeten wachten op zijn komst. Daarom is er voor gekozen om de nabestaanden de steenlegging te laten uitvoeren. ’s Morgens was er eerst een herdenkingsbijeenkomst in de Johanneskerk voor nabestaanden en genodigden. Muzikale opluistering werd daarbij verzorgd door Ekatharina Levental (mezzo sopraan), Pieter Grimbergen (piano), Florine Braakman (viool) en Annemarie Braakman-Jansen (piano). Burgemeester Ellen Nauta-van Moorsel sprak alle aanwezigen toe. Een kort citaat: “Vanaf vandaag struikelen we over de Stolpersteine in Diepenheim en zien om in verwondering, opdat wij nooit vergeten.” Daarna vond de steenlegging plaats op de drie genoemde locaties. Ook de kinderen van groep 8 van obs Stedeke vervulden een rol tijdens de steenlegging. Sinds vrijdag 15 oktober 2021 is het boek ‘Stolpersteine Diepenheim’ voor € 10,00 te koop, onder andere bij cultuurcentrum Herberg de Pol.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws