Diepenheim – Het Stolpersteine-project is een initiatief van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanwege hun geloof, geaardheid of ras door de nazi’s zijn gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven in de diverse vernietigings- en concentratiekampen. In de praktijk worden de meeste Stolpersteine gelegd om de herinnering aan de Joodse slachtoffers van het naziregime levend te houden. Elk overleden persoon wordt herdacht met een eigen Stolperstein. Een steen met op de kop een messing plaatje van tien bij tien centimeter, waarin de naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden zijn gestanst.
De werkgroep Stolpersteine van Stichting Kunstmoment Diepenheim heeft zich ingezet om 11 Stolpersteine in Diepenheim te laten plaatsen. De Stolpersteine worden geplaatst in het rosarium ‘De Broenshof’ aan de Grotestraat ter nagedachtenis aan de twee omgekomen leden van de familie Nijstad die woonden op Grotestraat 9, in het trottoir voor Grotestraat 33 ter nagedachtenis aan de vijf omgekomen leden van de familie Polak en in het trottoir voor Haaksbergerstraat 22, ter nagedachtenis aan de vier omgekomen leden van de familie Herschel.
Oorspronkelijk zouden de Stolpersteine vorig jaar worden geplaatst door Gunter Demnig. Vanwege de uitbraak van de coronapandemie werd dit uitgesteld. Onder voorbehoud van eventuele nieuwe coronamaatregelen is de nieuwe plaatsingsdatum vastgesteld op vrijdag 15 oktober 2021. Voorafgaand aan de steenlegging is er ’s morgens in de Johanneskerk een herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden en genodigden. Daarna (vanaf circa 11.00 uur) zal de steenlegging plaatsvinden op de drie genoemde locaties. Helaas kan Gunter Demnig zelf niet bij de steenlegging aanwezig zijn. De Stolpersteine zullen worden geplaatst door nabestaanden van de Joodse slachtoffers. Ook de kinderen van groep 8 van obs Stedeke zullen een rol vervullen tijdens de steenlegging.
De steenlegging zelf is vrij toegankelijk voor belangstellenden. De werkgroep hoopt dan ook dat er op deze datum voldoende belangstelling zal zijn.
Vanaf vrijdag 15 oktober is het boek ‘Stolpersteine Diepenheim’ voor € 10,00 te koop, onder andere bij cultuurcentrum Herberg de Pol.
Op donderdagavond 14 oktober (20.00 uur) zal Jaap Nijstad uit Gelselaar in het Ottenhuis een lezing houden over de Joodse familie Nijstad. Jaap Nijstad is een nabestaande van de Diepenheimse familie Nijstad. De lezing wordt georganiseerd door de Bibliotheek Hof van Twente en is gratis toegankelijk. Een plaats kan worden gereserveerd via www.hofbibliotheek.nl.