zaterdag, 1 april 2023
spot_img
HomeNieuwsTestament kan veel familieleed voorkomen én geld besparen

Testament kan veel familieleed voorkomen én geld besparen

GOOR – Er bestaan veel misverstanden over de verdeling van nalatenschappen wanneer één van de twee partners overlijdt. De meeste mensen denken dat de afwikkeling van een erfenis in Nederland prima bij wet geregeld is, maar niets is minder waar, stelt erfrechtspecialist Cor Duijm. Een goed testament kan veel familieleed én geld besparen. “Bij verhalen over testamenten en erfenissen wordt vaak gedacht dat het iets is voor vermogende mensen”, zegt Cor. “Niet iedereen heeft misschien een kapitaal op de bank opgebouwd, een groot deel heeft wel een eigen huis dat (bijna) hypotheekvrij is. Ook dat is vermogen waarover erfbelasting verschuldigd kan zijn”. 

Aan de hand van een simpel rekensommetje legt Cor uit dat bij het ontbreken van een testament het overlijden van een partner tot een financieel drama voor de achterblijvers kan leiden. De nog levende partner heeft weliswaar een grote vrijstelling van erfbelasting, maar deze ouder moet de erfbelasting over de erfdelen van de kinderen al wel direct afrekenen. Zo’n acht maanden na het overlijden van een partner ligt de blauwe envelop op de deurmat. Als de erfenis voor het merendeel bestaat uit het huis, hoe ga je dan de erfbelasting betalen? Cor kent meerdere voorbeelden van mensen die hierdoor in de financiële problemen zijn gekomen. Onnodig familieleed. Dergelijke schrijnende situaties zijn te voorkomen door het opstellen van een testament. Maar je moet het wel even doen. Vreemd genoeg is het maken van een afspraak bij de notaris voor veel mensen nog een erg grote stap. Dat ziet Cor ook. “Mensen vrezen vaak dat het handenvol geld kost of dat de materie erg ingewikkeld is. En nadenken of praten over een testament is ook niet de leukste bezigheid die je kunt bedenken, dus schuiven ze het opstellen van een testament voor zich uit. Soms té ver.” 

Cor Duijm Erfrechtplan heeft in samenwerking met een groot aantal notariskantoren een laagdrempelige service ontwikkeld waarbij op heel persoonlijke wijze een testament kan worden opgesteld. Een erfrechtspecialist komt bij de mensen thuis om de wensen op te tekenen en vertaalt dit naar een persoonlijk verslag in begrijpelijke taal. Vervolgens gaat de erfrechtspecialist samen met de klant naar de notaris om het definitieve testament te laten bezegelen. Daarnaast zorgt hij er voor dat alles soepel verloopt. U hoeft zelf niets te organiseren. 

Dit verlaagt niet alleen de drempel naar de notaris, het ontzorgt u ook. “Naast een testament kan ook een levenstestament familiedrama’s voorkomen”, legt Cor tot slot uit. “Stel, één van de twee partners wordt wilsonbekwaam, dan is het niet vanzelfsprekend dat de ander zonder meer kan beschikken en beslissen over de eigendommen”. Het is daarom verstandig om bij leven samen een volmacht vast te laten leggen in een levenstestament. Is dat niet het geval, dan kan het er in de praktijk op uitdraaien dat de partner van iemand die bijvoorbeeld door ziekte wilsonbekwaam is geworden ineens voor alledaagse zaken bij de rechter om toestemming moet vragen. 

Gratis lezing bij De Reggehof 

Dinsdag 15 juni om 13.00 en om 15.30 uur geeft Cor Duijm een lezing over de noodzaak van een actueel testament en levenstestament. U kunt deze lezing kosteloos bijwonen door u in te schrijven. Dit kan door een mail te sturen naar info@corduijm.nl of door te bellen met 06 – 28 95 33 10. Een afspraak bij u thuis kan ook. Deze lezing of dit gesprek is geheel kosteloos! 

Locatie Lezing: De Reggehof De Höfte 5 7471 DK Goor Datum: dinsdag 15 juni 2021 Aanvang: 13.00 uur en 15.30 uur Inschrijving via: info@corduijm.nl 06 – 28 95 33 10

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle