dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeNieuwsBenteloThema-avond: Spijsvertering paard

Thema-avond: Spijsvertering paard

Bentelo – Donderdagavond 28 oktober organiseert Distel Boerderij, Dier en Tuin een thema avond ‘De spijsvertering van je paard’. De spijsvertering van je paard is de sleutel tot een goede gezondheid! De dagen worden korter, de nachten kouder en het typische Nederlandse herfstweer met wind en regen komt er aan. De overgang van de seizoenen vraagt veel van een paardenlichaam. 

Het belangrijkste deel van de weerstand van je paard zit in het spijsverteringskanaal. En die heeft het extra zwaar in deze periode van het jaar. Je paard haalt in deze periode niet meer voldoende voedingsstoffen uit het gras. Het risico op koliek neemt toe door vaak een (te) hoog fructaan gehalte. Ook gaan paarden vaak dwangmatig zand eten op de meest kort gegraasde weilanden of op de paddock. Er vindt een omschakeling in het voer plaats door het over gaan op hooi of kuil en vaak extra krachtvoer. Bovendien maken paarden in deze periode de wintervacht aan en verharen ze. Dat kost ze extra energie. We willen onze paarden graag zo goed mogelijk beschermen tegen regen en kou en het is in deze periode met wisselende temperaturen een uitdaging om op het juiste moment een deken op of juist af te doen. In veel gevallen worden paarden voordat ze op stal gaan voor de winter getest op wormen en krijgen ze (indien nodig) een wormkuur. Voor paarden is het veelal weer wennen om langere tijd op stal te staan en daarbij slaat soms verveling en daarmee stress toe. Allemaal factoren die effect hebben op de spijsvertering van je paard en daarmee effect op de weerstand en algehele gezondheid van je paard. 

Tijdens de informatie avond gaan we hier dieper op in. Hoe zit de spijsvertering van je paard in elkaar? Werkt het net zo als bij ons of zijn er verschillen waar we rekening mee kunnen houden. 

En belangrijker nog we bespreken hoe je de meest voorkomende problemen kunt voorkomen of verhelpen.

Ben je ook nieuwsgierig geworden? 

Geef je op via: mail: info@distelbentelo.nl of bel/app 0547-292223 en kom donderdag 28 oktober om 19.00 uur naar Distel Boerderij, Dier en Tuin aan de Bentelosestraat 69 te Bentelo. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle