woensdag, 30 november 2022
spot_img
HomeNieuwsThema 'Het dagelijks leven op de boerderij' bij de Wendezoele

Thema ‘Het dagelijks leven op de boerderij’ bij de Wendezoele

Ambt Delden – Dit jaar is bij de Wendezoele gekozen voor het thema ‘Het dagelijks leven op de boerderij’. Eén van de onderwerpen is ‘Grote schoonmaak’. Hiervan is door de vrijwilligers een kleine tentoonstelling gemaakt in ’t Spieker en in de Schoppe.

Tentoonstelling ‘t Spieker

Vroeger was de grote schoonmaak in het voorjaar een mega klus. Alles werd gelucht, geklopt gesopt, gepoetst, geboend, gewreven en gewassen. Dagen was men ermee bezig. Alles werd niet alleen spreekwoordelijk, maar ook daadwerkelijk uit de kast gehaald. De Wendezoele laat in het Spieker een aantal zaken zien, die bij hen in de kast liggen zoals soorten zeep, allerlei borstels en boenders. Om al dit werk goed uit te kunnen voeren droeg men een schort. De schortmodellen veranderen met de mode mee en zijn opgehangen van ouder naar iets moderner. In de jaren 50 en 60 worden ze steeds kleuriger.

Tentoonstelling de Schoppe

De tentoonstelling in de Schoppe is gericht op wassen met de hand tot wassen in de wasmachine. Dit alles in het teken van de schoonmaak. Bij de was met de hand of met de machine horen hulpmiddelen als een wasketel, een wasrekje, stampers, een wastang om de was uit het hete water te halen. Hierna begon dan het spoelen en wringen.

Lijkt het jou leuk om te komen kijken? Je bent van harte welkom. In ‘het Spieker’ of op het terras is het gezellig vertoeven met een kopje koffie/thee met iets lekkers. Het museum is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 te Ambt Delden en is geopend van woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Entree volwassenen € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar € 1,-. De allerkleinsten tot 4 jaar hebben gratis toegang. Kijk voor het volledige jaarprogramma en voor de openingstijden op www.wendezoele.nl.

Kinderen hebben uitsluitend toegang onder begeleiding

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle