donderdag, 4 maart 2021
Home Zorg Tienduizenden jonge, gezonde mensen gesloopt door corona

Tienduizenden jonge, gezonde mensen gesloopt door corona

Delden – Artsen slaan alarm over gezondheidsschade op de lange termijn door corona. Op zijn minst enkele tienduizenden Nederlanders kampen maanden na hun besmetting nog met zware klachten. Het gaat om mensen tussen de 20 en 60 jaar, die de ziekte veelal thuis doormaakten.

Elke dag horen we op het nieuws hoeveel mensen met corona besmet zijn. Hoeveel patiënten op de ic liggen en hoeveel eraan zijn overleden. Maar hoeveel mensen ziek worden en maar niet genezen? Daarover hoor je bijna niemand. Fysiotherapeutenbond KNGF schat op basis van onderzoek onder haar leden dat minimaal 28.000 ex-Covidpatiënten op dit moment onder behandeling zijn voor herstelzorg. Daarvan is ruim de helft (54 procent) jonger dan 55 jaar. 

De gevolgen zijn ingrijpend. Veelal jonge, sportieve, voorheen perfect gezonde mensen wiens leven gesloopt is. Een onderbelicht en grotendeels onbegrepen probleem, stellen artsen die zich bezighouden met de nazorg van deze groeiende groep. Vooral voor jonge mensen is de kans dat corona ze op deze manier treft veel groter dan dat ze door het virus in het ziekenhuis belanden.

Geschikt oefen- of trainingsprogramma

Het zijn mensen die volop in het arbeidsleven zitten. Vaak met een gezin, vaak hoogopgeleid, maar het lukt ze allemaal niet meer. Mensen die echt fit waren, thuis een heftige infectie doormaakten en dachten: het gaat wel over. Maar dan gaan ze na een aantal weken weer aan de gang en struikelen ze, gaan ze door hun hoeven. Veel mensen meldden dat ze na drie maanden nog steeds niet de oude zijn.Een geschikt oefen- of trainingsprogramma bij de gespecialiseerde fysiotherapeut kan in veel gevallen helpen. Door het verhogen van de belastbaarheid van de patiënten kunnen de fysieke gevolgen beheersbaar en beperkt blijven.

Fysiotherapie Delden biedt zo’n trainingsprogramma aan met diverse controlemomenten op longfunctie zoals bijvoorbeeld saturatie. Veilig, want we werken met maximaal 1 op 1 of 1 op 2 groepen, want wat een ex-Covid patiënt liever niet wil is trainen in een grote groep. De fysiotherapeut, met jarenlange ervaring in hersteltrainingen, draagt zelf minimaal een mondkapje, beschermingsmiddelen kunnen beschikbaar worden gesteld, de luchtkwaliteit in de behandelruimte wordt gemonitord en de ruimtes worden met UV-C apparatuur ontsmet. 

Zorgverzekeraars Nederland vergoedde tot en met november aan ruim 1100 mensen maximaal 50 behandelingen herstelzorg vanuit het basispakket en zegt dat het aantal mensen dat daar gebruik van maakt blijft groeien. 

Aanmelden bij Fysiotherapie Delden kan telefonisch 074-376 2444.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Zorg

Laatste Nieuws