donderdag, 1 december 2022
spot_img
HomeNieuwsDeldenTijdelijke opvang asielzoekers Aparthotel

Tijdelijke opvang asielzoekers Aparthotel

Delden – Hof van Twente gaat tijdelijk asielzoekers opvangen in het Aparthotel Delden. Dit werd twee weken geleden al bekend gemaakt door de gemeente. Vorige week dinsdag was er in het Aparthotel een bijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden om de opvang nader toe te lichten.

Ging het in eerste instantie om 34 asielzoekers, dat heeft de gemeente nu bijgesteld naar 32 asielzoekers. Dit zijn, net als in sporthal de Reiger, mensen uit allerlei landen, die in Ter Apel voor Nederland asiel willen aanvragen, dus mensen zonder status en het betreft ook geen Oekraïners.

In het Aparthotel worden ze van 1 december 2022 tot 1 april 2023 opgevangen en door wethouder Rohaan werd bevestigd dat het gaat om gezinnen met kinderen en echtparen. De vluchtelingen verblijven in één vleugel van het hotel waar ook een ruimte wordt ingericht als gezamenlijke woonkamer en ze krijgen een eigen ingang, waarvoor nog een brug aangelegd gaat worden.

Jules Leenders, mede-eigenaar van het hotel, was al eerder benaderd door de gemeente over de mogelijkheid van het opvangen van asielzoekers. Dat ging naar zijn zeggen niet zonder slag of stoot, want het hotel was tot nu volgeboekt en zal rond Pasen ook weer vol zijn. Maar vanuit sociaal maatschappelijk oogpunt hebben ze alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen en uiteindelijk groen licht gegeven voor de genoemde periode. Het Aparthotel zal ook de catering voor zijn rekening nemen. De gemeente is het Aparthotel daar enorm dankbaar voor.

Er is 24 uurs beveiliging door Defendos Security en woonbegeleiding, er zijn vrijwilligers paraat als taalmaatjes of om de asielzoekers te helpen met vraagstukken waar zij tegen aanlopen. De kinderen worden zo snel mogelijk in basisschool de Horizon in Hengelo onder gebracht.

Natuurlijk waren er vragen van de omwonenden. Er heerst angst, medeleven, begrip en onbegrip en er werd getracht dit zo goed mogelijk aan de omwonenden uit te leggen hoe alles wordt aangepakt om overlast te voorkomen en te vermijden. Er werd vooral gevraagd toch ook een poging te doen om deze mensen te leren kennen en begrip voor hun situatie op te brengen. Evengoed is het zo, dat wangedrag bestraft wordt. Voor de asielzoeker betekent dat retour Ter Apel. Mocht u toch een bedreigende situatie opmerken, dan dient u daarvoor contact op te nemen met het landelijke nummer van politie 0900-8844. Bij spoed en levensgevaar belt u uiteraard 112. Defendos Secutrity is er vooral voor de handhaving binnen de muren van het hotel.

Heeft u kleding of spullen over, heeft u vragen, opmerkingen of suggesties, dan kunt u contact opnemen via de gemeente. Zij kunnen u dan naar de juiste persoon doorverwijzen. Hulp in welke vorm dan ook, is altijd welkom.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle