donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeZorgTips van je puber

Tips van je puber

Markelo – Het straatbeeld is veranderd door Covid19. Boosheid, verdriet, teleurstelling, angst, het mag er allemaal zijn. Erken dat het er is. Ook bij je kind. Laat het lopen, gooi het eruit, zodat je er daarna weer kunt ‘zijn’.

Ga in de overgave… De (innerlijke) strijd kost zoveel energie. Je kinderen voelen dat ook. Als jij rust ervaart, zul je merken dat zij ook relaxter zijn. We kunnen de situatie niet veranderen, wel hoe we ermee omgaan.

Ik hoop dat je kunt zien en voelen wat er wél is. Focus daarop!

Deze 10 tips kunnen je hierbij helpen:

– Ga niet in op mijn uitdagingen als ik iets zeg of doe om je van streek te maken. Dan zal ik meer van dat soort overwinningen proberen te maken.

– Probeer niet mijn gedrag op het hoogtepunt van het conflict te bespreken. Om één of andere redenen werken mijn oren dan niet zo goed en mijn bereidwilligheid nog minder. Laten we later op een rustig moment erover praten.

– Doe geen beloften, want misschien kun je ze niet nakomen. Hierdoor zal mijn vertrouwen in jou niet groter worden.

– Corrigeer me niet in het bijzijn van anderen. Dat vind ik niet goed en voel ik me waardeloos. Als je rustig met mij alleen praat, op een later moment, steek ik er veel meer van op.

– Geef me niet het gevoel dat mijn fouten stom zijn. Ik moet leren fouten te maken zonder het gevoel te krijgen dat ik een sukkel ben.

– Niet zeuren! Als je dat wel doet moet ik mezelf in bescherming nemen door te doen alsof ik doof ben.

– Doe niet voor mij wat ik zelf kan. Dat geeft mij het gevoel dat ik een kleuter ben en blijf je dan misschien wel behandelen als mijn dienstmeisje.

– Vergeet niet dat ik graag iets uitprobeer. Daar leer ik van. Dus leg je daar maar bij neer.

– Maak je geen zorgen als ik niet wil praten wanneer jij dat wilt, maar laat wel alles uit je handen vallen als ik op mijn praatstoel ga zitten. Dan wil ik alle aandacht van je.

– Denk nooit dat het beneden je waardigheid is om ‘sorry’ tegen mij te zeggen. Een eerlijk en gemeend excuus geeft me een lekker warm gevoel van binnen voor jou.

Succes en verwonder je!

Wil je meer tips en ideeën, schrijf je dan in voor de themabrief op mijn website: www.degoastok.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Zorg

Laatste Nieuws