dinsdag, 28 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsToespraak 100-jarig jubileum Rood Zwart en uitreiking Koninklijke erepenning

Toespraak 100-jarig jubileum Rood Zwart en uitreiking Koninklijke erepenning

d.d. 6 januari 2023, ca. 16.30 uur door burgemeester H.A.M. Nauta-van Moorsel

Locatie: Sportpark Scheetheuvel, Delden

Dames en heren, namens het gemeentebestuur van Hof van Twente wens ik u allen uiteraard een gezond en sportief 2023. Daarnaast mag ik bestuur, leden en de talrijke vrijwilligers van harte feliciteren met een prachtig jubileum. Voetbalvereniging Rood Zwart bestaat maar liefst 100 jaar. Evenals jullie collega’s uit Goor van SV Hector overigens. 
 
De geschiedenis van Rood Zwart gaat terug naar de christelijke feestdag Driekoningen in 1923. Ik blik graag even met u terug. 
Op initiatief van drie jongemannen stak een aantal sportieve Deldenaren de koppen bij elkaar om opnieuw een voetbalvereniging op te richten in Delden. Er waren al eens eerdere pogingen gedaan maar die strandden na slechts enkele jaren. 

Ook de nieuwe (Rooms-katholieke) voetbalvereniging, Rood Zwart naar de kleuren van het tenue van haar voorgangers Sparta en Effecto, had een wat moeilijke start met een halvering van het ledenaantal in haar tweede levensjaar. Door toedoen van geestelijk adviseur kapelaan Lommerse werd echter een keerpunt bereikt en steeg het aantal leden weer naar het oude niveau van 30 spelers en werd zelfs het eerste kampioenschap gevierd.

Ten tijde van de oorlogsjaren werd het voetballen noodgedwongen op een wat lager pitje gezet. Spelers werden door de bezetter te werk gesteld of moesten onderduiken om daaraan te ontkomen. Toch lukte het de vereniging in 1942 opnieuw het kampioenschap te behalen en werd in 1943 aandacht besteed aan het 20-jarig bestaan.

De echte oorlogsschade leed de vereniging in de jaren daarna. De accommodatie, sportveld, kleedkamers en inventaris, werd door oorlogsgeweld vernield en mede hierdoor werd door de senioren t/m het seizoen 1944-1945 niet meer gevoetbald.

Na de bevrijding werd de voetballerij weer opgepakt en werd uitgeweken naar een noodveld met naastgelegen schuur die als kleedaccommodatie gebruikt werd.

In 1948 werd overeenstemming bereikt met Landgoed Twickel over een terrein voor de toekomst van Rood Zwart. In die jaren werden de rooms-katholieke sportverengingen in Delden ook samengevoegd tot een omniumvereniging. Naast voetbal, kende Rood Zwart opeens ook een wandelsport- en gymnastiekafdeling en enkele jaren later ook een afdeling voor handbal en judo. In 1968 kwam een einde aan deze omniumvereniging en gingen verenigingen zelfstandig verder. Door een afname van kerkelijke invloeden op het verenigingsleven werd ook besloten de naam te wijzigen van RKSV Rood Zwart naar VV Rood Zwart.

De vereniging heeft naast kampioenschappen en degradaties ook een aantal hoogte- en dieptepunten in materiële en bestuurlijke zin beleefd. Van mooie kampioen-schappen en realisaties van nieuwe c.q. vernieuwde club- en kleedaccommodaties tot een bestuurlijke crisis in 2008 en de vernietiging van het eerste eigen clubhuis als gevolg van een brand in 1976. En ook vorig jaar heeft een brand gewoed in de kleedaccommodatie alhier. Telkenmale is men door vereende krachten weer uit diepe dalen omhoog geklommen.

Het resultaat daarvan is een bloeiende vereniging die in 2018 een prachtige accommodatie ‘het Noaberhoes’ heeft weten te realiseren dat niet alleen voor de voetbalvereniging wordt ingezet maar ook voor tal van sociaal-maatschappelijke activiteiten zoals vastgelegd in de in 2011 gewijzigde statuten. Van buitenschoolse opvang tot dagbesteding voor ouderen en een maaltijdvoorziening. Het Noaberhoes is een multifunctionele ontmoetingsplaats voor sport, spel en zorg.

Vandaag starten de festiviteiten in het kader van het 100-jarig bestaan. Een mooi en divers programma, niet alleen dit weekend maar het gehele jaar door. Een programma voor alle leeftijden; alle doelgroepen.

Beste mensen, voetbalvereniging Rood Zwart draagt al 100 jaar bij aan de sportiviteit en leefbaarheid in Delden. Een mooie prestatie die grote waardering verdient. En die waardering is er in ieder geval van het gemeentebestuur van Hof van Twente. Aan uw voorzitter bied ik dan ook graag een cadeaubon aan die u bij onze gemeente kunt verzilveren. Hoe u dat kunt doen, staat in de toelichting.

Maar er is nog een grotere waardering voor uw vereniging. Koninklijke waardering.

Als burgemeester van Hof van Twente mag ik, namens Zijne Majesteit de Koning, aan uw vereniging de Koninklijke Erepenning overhandigen. Van harte gefeliciteerd met deze mooie kroon op het werk van alle leden, bestuursleden en de talrijke, onmisbare vrijwilligers.

Dank u wel voor uw aandacht en veel plezier en succes met het jubileumprogramma.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle