woensdag, 22 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleTuinspecialist Gerrit Wentink 50 jaar in het vak

Tuinspecialist Gerrit Wentink 50 jaar in het vak

Diepenheim/Markelo – Het regent jubilea bij Hoveniersbedrijf Wentink. 1 februari bestond het bedrijf 35 jaar en oprichter Gerrit Wentink zit al 50 jaar in het vak. Samen met zijn vrouw Erna en zoon Sander, die nu eigenaar is, hebben ze vele tuinontwerpen en landschapstekeningen gemaakt en mensen van advies voorzien, vanaf 1971 tot op de dag van vandaag. “Van je hobby je werk kunnen maken”, zegt Gerrit, “wat is er mooier?” Op de vraag hoelang Gerrit nog door wil gaan, antwoordt hij: “Zo langzamerhand is het wel een keer mooi geweest.” En meteen daarna: “Maar het bloed kruipt, waar ’t niet gaan kan.”     

Er is ook al een opvolger. Dat de appel niet ver van de boom valt, bleek wel toen hun zoon Sander op 12-jarige leeftijd besloot ook het ‘groen in te gaan’ (Tuinbouwschool). Jaren geleden was Sander al mede-eigenaar en binnenkort volledig eigenaar. Gerrit en Erna zijn blij dat het bedrijf in de familie wordt voortgezet. 

Hoe meer groen, hoe beter je je voelt

Gerrit blijft hem voorlopig nog helpen met wat hij zelf ‘de leukere werkzaamheden’ noemt. Daar bedoelt hij mee tekenen, ontwerpen en adviseren. Maar hoe en waar begin je als je iemands tuin gaat ontwerpen? Gerrit: “De kunst is om in iemands vel te kruipen en heel goed te luisteren naar zijn wensen. Dan ga je aan de slag.” Het klinkt simpel maar als je ziet wat er van zijn hand komt, is meteen duidelijk dat je het zonder heel veel creativiteit en fantasie echt niet gaat redden. Gerrit vindt dat er vaktechnisch veel is veranderd op tuingebied. Er is veel constructiewerk bijgekomen, onder andere straatwerk en houtgebruik. Ook is hij van mening dat we veel te veel steen gebruiken. “Hoe meer groen in je leefomgeving”, zegt Gerrit, “hoe beter je je voelt. Het geeft rust en een goed gevoel in je lichaam.” Gerrit heeft dat zelf aan den lijve ondervonden. Toen hij zelf een tijdje in de lappenmand zat, is hij toch iedere dag gaan werken in het groen. Hij is van mening dat juist dat hem erdoor heeft geholpen. 

Opgegroeid tussen de kastelen van Diepenheim

Gerrit wil natuurlijk zoveel mogelijk voldoen aan de wens van de klant, maar zelf houdt hij van oude materialen zoals Bentheimer- en natuursteen en oude klinkers. Hij is groot voorstander van hergebruik van materialen. “Dat is goed voor het milieu. We moeten zuinig zijn op grondstoffen. Er zijn zoveel mooie oude materialen die geschiedenis hebben.” 

Gerrit is opgegroeid op een boerderij tussen de kastelen van Diepenheim en werd al snel geïnspireerd door alle groenvormen. Op zijn 15e wist Gerrit al dat hij hovenier wilde worden.           

Wat hij daar op zijn geboortegrond voelde, wilde hij graag doorgeven en dat heeft hem uiteindelijk gebracht waar hij nu is. “Een klant blij maken met een mooie tuin en daarvan dan zelf genieten met een goed glas wijn in mijn eigen tuin, dat is voor mij echt het ultieme geluksmoment. We moeten blij zijn met al het moois dat de natuur ons geeft.” (de tekst gaat onder de foto’s verder)

De fantasie moet je zelf hebben

Door goed te adviseren, worden resultaten beter en succesvoller. De tuin is vandaag de dag een verlengstuk geworden van de woning. Gerrit heeft veel ervaring opgedaan als bedrijfsleider in tuincentra en ook is hij een aantal jaren docent geweest op de Tuinbouwschool. Daarna begon hij voor zichzelf als tuinontwerper/-adviseur. Ook werd Wentink regelmatig benaderd om een cursus of lezing te verzorgen om zo mensen te inspireren. Het ontwerpen doet Gerrit nog steeds op de ouderwetse manier met potlood en een stuk papier zoals hij het in 1971 leerde op de tuinbouwschool in Zwolle. “Het uiteindelijke resultaat is er niet minder om, de fantasie moet je nog steeds zelf hebben”, meent Wentink. “En het is belangrijk integer om te gaan met mensen. Niet alleen qua werk maar gewoon altijd.”   

Gerrit en zijn vrouw Erna, die altijd de administratie heeft verzorgd,  nemen langzamerhand afscheid en ze maken graag van de gelegenheid gebruik om via deze weg hun klanten, familie en medewerkers te bedanken die dit alles voor hen mogelijk hebben gemaakt.  

Hoveniersbedrijf Wentink, Rijssenseweg 39a in Markelo, tel. 0547-362825.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws