vrijdag, 30 september 2022
spot_img
HomeCultuurTwentse Brocante Fair Delden 9 oktober

Twentse Brocante Fair Delden 9 oktober

Brocante is geen rommel

Delden – Een aantal leden van de Deldense Ondernemersvereniging (DOV) heeft weer een leuke activiteit op de Deldense agenda gezet; de jaarlijks terugkerende Twentse Brocante Fair, die door corona ineens geen jaarlijks karakter meer had. In 2019 werd de markt voor het laatst gehouden in juni. Door omstandigheden is de markt dit jaar eenmalig verplaatst naar de maand oktober. De hele Langestraat van De Zwaan tot aan Leferink Schoenen zal 9 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een authentieke sfeer uitstralen met de spullen van weleer.

Maar wat is nou precies brocante? De niet-liefhebber doet het al gauw af als oude meuk, prullaria of rommel. Maar is dat wel zo? In een notendop de verschillen tussen brocante, curiosa, vintage, retro en antiek: Brocante is een Frans woord en betekent vlooienmarkt: la brocante. Om als voorwerp of kledingstuk het etiket brocante of vintage te krijgen, moet het voorwerp uit de periode van 1920 tot 1980 komen. Het is wel afhankelijk van welke staat het product zich in bevindt. Vintage is oud maar hoeft niet ‘gebruikt’ te zijn. Brocante items hebben een doorleefd karakter met gebruikssporen; een deukje, krasje of bladderende verf. Vintage is van vroeger maar kan nog steeds nieuw zijn, bijvoorbeeld een partij ongebruikte bewaarde kleding of onverkochte meubels uit bijvoorbeeld 1970. Retro wekt ook de indruk oud te zijn maar dat is een misvatting. Retro producten zijn nieuw, maar in oude stijl -tussen 1920 en 1980- vormgegeven. Een soort kopie dus: nieuwe items in een oud jasje. Tot slot antiek. Antieke spullen moeten in ieder geval oud zijn, in de regel 100 jaar. Soms is een voorwerp van 75 jaar al antiek zoals bijvoorbeeld boeken. Het geheel van oude, antieke, brocante en vintage spullen kun je vangen in één woord: curiosa, en dat zijn dan weer oude, merkwaardige, eigenaardige spullen die men de moeite waard vindt om te bewaren.

Gratis taxatie bij Kuipers

Heeft u een antiek of brocante voorwerp waarvan u niet zeker weet of het geld waard is? Kom dan naar ‘Tussen Kunst & Kuipers’. Bij Kuipers Kunst en Antiek aan de Langestraat 8 wordt deze dag namelijk gratis en geheel vrijblijvend getaxeerd. Dus breng je mooiste zilverwerk, curiosa of antiek mee en kijk wat het nog waard is.

Hier moet je bij zijn

De populariteit van brocantemarkten heeft een enorme vlucht genomen en de Twentse Brocante Fair zal ook dit jaar naar verwachting rond de 10.000 bezoekers uit heel Nederland en mogelijk ook België en Duitsland trekken. De 50 beschikbare stands in Delden waren in een mum van tijd bezet door hobby- en professionele brocanteurs uit alle windstreken. “Goed nieuws”, vinden Mark Kuipers en Hans Bebseler, leden van de DOV. “In juni is de kans groter dat het weer meezit, maar ja, soms moet je de gok wagen. We hopen op een mooie nazomer. Weer een jaar opschuiven vonden we geen optie.” Naast brocante is er nog veel meer leuks, zoals een gratis draaimolen voor de jongste bezoekertjes, een palingtent uit Westerhaar, gezellige live muziek en de meeste winkels en terrassen zijn open. Kortom, hier moet je gewoon bij zijn. Kijk voor meer informatie op www.twentsebrocantefair.nl voor alle informatie. Inschrijven voor een stand is helaas niet meer mogelijk. Op de website meukisleuk.nl staat dat de Brocante Fair is geannuleerd maar dit is niet waar. Tot ziens in Delden op 9 oktober! 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws