dinsdag, 21 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleTwentse taal mag niet verloren gaan: ‘Twentse proat’ groot succes

Twentse taal mag niet verloren gaan: ‘Twentse proat’ groot succes

De Oldenzaalse Anne Winkelhuis zag de Twentse taal langzaam verdwijnen. Eeuwig zonde, daarom bedacht ze het prentenboek Twentse proat. Een boek vol tekeningen met bijbehorende Twentse en Nederlandse woorden. Al meer dan 3.000 lezers genieten van het prentenboek. De derde druk ligt nu in de winkels. 

Een succes, zo mogen we het prentenboek Twentse proat wel noemen. Na publicatie in verschillende media vliegt de eerste druk van het boek de winkels uit. Ook bij uitgever Geen Blad voor de Mond worden overuren gedraaid. De online bestellingen blijven binnenstromen. Binnen een paar dagen is de eerste oplage volledig uitverkocht. 

Nooit verwacht

Anne: “Dit had ik nooit verwacht. Ik krijg zoveel mooie reacties binnen. Van mensen die het lezen met hun kleinkinderen, maar ook van kennissen die het meenemen naar hun ouders in het verzorgingstehuis. Jong en oud, het boek is écht voor iedereen.”

De missie van Anne lijkt te slagen. Ze maakte het boek namelijk om ervoor te zorgen dat de Twentse taal niet verdwijnt. Jarenlang was ze juf op basisschool ’n Baoken in Agelo, daar zag ze dat er steeds minder Twents gesproken werd. “Dat is heel jammer, want Twents is niet alleen een taal, het is ook onze cultuur en geschiedenis. Eén Twents woord heeft soms meer betekenis dan een zin met tien woorden in het Nederlands. Twents geeft mij nog altijd het gevoel van thuiskomen.” 

Derde druk

Het verhaal van Anne weet zelfs de landelijke media te halen. Anne was te horen bij Radio 5 en te zien in het NOS journaal. Anne: “Ik ben een beetje overrompeld door al die aandacht. Dat had ik echt niet verwacht. Ik heb zelfs een gastles over Twents mogen geven op de basisschool waar ik altijd gewerkt heb.” Het boek vindt inmiddels zijn weg door heel Nederland. “Veel mensen kopen het voor hun kinderen die in het westen van het land wonen, maar hier geboren zijn. Zo wordt iedereen toch weer even herinnerd aan de prachtige taal.”

De derde druk ligt inmiddels in de winkels. Dat betekent dat meer dan 3.000 mensen al genieten van Twentse proat. Wat die zoal zien? Woorden als ‘kale klets’ met een tekening van Manchester United-trainer Erik ten Hag, die het boek overigens ‘onmeunig mooi’ vindt. De slepkökk’n, oftewel de caravan van Anne, de ‘niendeur’ van haar vaders ouderlijk huis en de ‘kips’ (pet) van haar man Henk. En natuurlijk allemaal voorzien van prachtige aquareltekeningen. 

Het boek ‘Twentse proat, doar woj bliej van’ is een uitgave van Geen Blad voor de Mond uit Enschede. Op gbvdm.nl/twentse-proat zijn de verkooppunten te vinden of kun je het boek online bestellen. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws