maandag, 6 februari 2023
spot_img
HomeCultuurUit het Twickelblad archief (11):

Uit het Twickelblad archief (11):

Elke week kunt u hier een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl.

Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 2, 2004 pagina 6.

Resultaten van de tellingen leiden tot beter beheer

Een uitschieter in de reewildstand

Op het landgoed Twickel en de omliggende gronden worden jaarlijks reewildtellingen gehouden. De juiste tijd om het reewild te tellen ligt tussen midden maart en midden april. Er is dan in het bos nog weinig voedsel te vinden en de reeën treden in de vroege ochtend en avond uit naar aangrenzende weilanden of akkers waarop bijvoorbeeld rogge te vinden is.

In deze tijd loopt het reewild ook nog in wintersprongen bij elkaar. Na deze tijd gaan de wintersprongen uit elkaar. De reebokken zoeken hun territorium weer op en de drachtige reegeiten trekken naar de plaats, waar zij het vorige jaar hun kalveren hebben gekregen. De reewildtellingen worden uitgevoerd door leden van de WildBeheerEenheid Twickel (WBE) met hulp van mensen die graag naar reewild kijken en er ook een beetje verstand van hebben. Het gebied van de WBE Twickel is onderverdeeld in vijftien telgebieden. De tellingen vinden plaats door even zo vele telploegjes op een avond en de daarop volgende morgen en avond. De aangetroffen reeen worden op kaart vastgelegd, waarbij dubbeltellingen door verschillende groepjes, zoveel mogelijk worden gecorrigeerd.

Hele verhaal lezen? Kijk op https://www.twickelblad.nl/flipbook-2004-2/#6

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws